Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2023

Anonimul 2023

1 Videos

Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.

Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.

O prezență constantă la Cannes de peste două decenii, „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care transleaza poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde), Kawase a fost pentru prima dată prezentă în România .

Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini”, scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2023.

Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a votat câștigătorii ediției cu numărul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu în valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.

Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini pre-ilustrate.

Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL în 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de scurtmetraj internațional cu „Barbie”.


Focus Naomi Kawase

STILL THE WATER

regia Marco Bellocchio

TRUE MOTHERS

regia Naomi Kawase

 

SWEET BEAN

regia Naomi Kawase

OLYMPICS FILM SIDE A

regia Naomi Kawase


Filme internaţionle în afara competiţiei

KIDNAPPED

regia Marco Bellocchio

 

YOUTH (SPRING)

regia Wang Bing

 

LAST SUMMER

regia Catherine Breillat


Competiţia de lungmetraj

FREMONT

regia Babak Jalali

STELLA IN LOVE

regia Sylvie Verheyde 

TERRESTRIAL VERSES

regia Ali Asgari si Alireza Khatami

LEGUA

regia Filipa Reis si João Miller Guerra

THE QUARREL

regia Sanal Kumar


Competiţia de scurtmetraj românesc

Acolo unde bărcile nu ajung

Premiul „Ovidiu Bose Paștină”

regia Vlad Buzăianu

 

Alibaba

regia Vlad Popa

Antrenamentul de noape

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc

regia Bogdan Alexandru

Appalachia

regia Roxana Stroe

Berliner Kindl

regia Lucia Chicoş

Exercițiu de concediu

Lara Ionescu

Karina

regia Ilinca Hărnuţ

La distanță

regia Dana Rogoz

Sasha

regia Serghei Chivirigă

Să păstrăm distanța

regia Cecilia Ștefănescu

Venus

regia Carina-Gabriela Daşoveanu

Vreau să sparg sera

regia Teona Galgoţiu


Competiţia de scurtmetraj internaţional

All-inclusive

regia Duván Duque Vargas

Amok

regia Balázs Turai

As it was

regia Damian Kocur

Basri & Salma in a never-ending comedy

regia Khozy Rizal

Cherries

regia Vytautas Katkus

Forgive me tonight

regia Elvin Adigozel

Hunting period

regia Elodie Beaumont

My girl friend

regia Kawthar Younis

On Xerxes' throne

regia Evi Kalogiropoulou

Pillow face

regia Saverio Cappiello

Smoke gets in your eyes

regia Alvin Lee

White ant

regia Shalini Adnani


Filme româneşti în afara competiţiei

Mammalia

regia Sebastian Mihăilescu

 

Tigru

regia Andrei Tănase

Castelul Crăiței

regia Liviu Mărghidan

Spre Nord

regia Mihai Mincan

Arsenie. Viața de apoi

regie Alexandru Solomon

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin

regie Carla Maria Teaha

Între revoluții

regie Vlad Petri

Phoenix. Har/Jar

regie Cornel Mihalache

Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată

regie Claudiu Mitcu

Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii

regia Radu Jude

BLACK SEA GAS: HOW THEY DID IT

regia Andrei Dăscălescu

EDITIA aXX-a ANONIMUL, 14-20 august 2023

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a avut loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul festivalului a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

 

Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, a ajuns pentru prima dată în România la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL.

 

Regizoarea de origine japoneză a debutat fulminant cu Suzaku, film cu care a obținut Premiul Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1997, devenind cel mai tânăr cineast distins cu acest premiu, la numai 27 de ani. Înainte de debutul său în ficțiune, a regizat o serie de scurtmetraje și filme documentare în care a atins mai mult tema relațiilor de familie, aceasta fiind dealtfel o temă recurentă a cineastei.


În 2007 obține Marele Premiu al Juriului la Cannes pentru Mogari No Mori | The Mourning Forest. Cariera sa este strâns legată de festivalul de pe croazetă, fiind o prezență constantă la Cannes de peste două decenii, opt dintre filmele sale au avut acolo premiera mondială, printre care și Still the Water (2014), Sweet Bean (2015) sau Radiance (2017). Este una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale care translează poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos (Le Monde).

 

Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.

 

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL a fost deschis de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

 

La cea de-a 20-a ediție a Festivalului din Delta Dunării, Ludmila Cvikova face un arc peste timp prin filmele pe care le include în selecția competiției de lungmetraj de anul acesta, reunind cinci dintre cineaștii care au fost prezenți în competițiile ANONIMUL de-a lungul anilor. „Pentru această ediție aniversară am decis să nu căutăm să descoperim noi regizori pentru publicul nostru, așa cum o facem în fiecare an, ci să redescoperim regizori cunoscuți și apreciați în edițiile trecute, oferind spectatorilor filmele lor cele mai recente. Rezultatul este un mozaic colorat cu cinci filme ale unor autori remarcabili, cu povești și stiluri atrăgătoare.” declară aceasta.

 

Prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini” este scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami. În 2016 Ali Asgari a concurat pentru Trofeul ANONIMUL cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi.

 

Semnat de Babak Jalali, „Fremont” a fost distins la Karlovy Vary cu Premiul pentru regie. Jalali a fost prezent și în 2016 la ANONIMUL cu „Radio Dreams” distins în același an cu Tiger Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.

 

Légua”, coregizat de Filipa Reis și João Miller Guerra, a venit la Sfântu Gheorghe după selecția din Quinzaine des cinéastes a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera mondială. Cuplul regizoral a mai fost la ANONIMUL în 2018 cu filmul lor de debut, „Djon Africa”.

 

Stella in Love | Stella est amoureuse” a fost proiectat în competiția de la ANONIMUL, în premieră. Filmul selectat în 2022 la Locarno, unde a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film, îi urmează debutului autobiografic „Stella” cu care regizoarea Sylvie Verheyde a fost în competiția de la Sfântu Gheorghe în 2009.

 

Cineastul de origine indiană, Sanal Kumar Sasidharana, a avut parte de recunoașterea internațională odată cu selecția în competiția de la Rotterdam cu „Sexy Durga” pentru care a fost premiat cu Tiger Award și pe care a venit să-l introducă personal publicului român la ANONIMUL. Cel mai nou film al său cu care a venit la Festival este „The Quarrel | Vazhakku”.

Din cele peste 100 de filme înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, criticul de film Ionuț Mareș a ales 12 titluri ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe și intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt:  Acolo unde bărcile nu ajung – regia Vlad Buzăianu, Alibaba – regia Vlad Popa, Antrenamentul de noape – regia Bogdan Alexandru, Appalachia – regia Roxana Stroe, Berliner Kindl – regia  Lucia Chicoş, Exercițiu de concediu – Lara Ionescu, Karina – regia Ilinca Hărnuţ, La distanță – regia Dana Rogoz, Sasha – regia Serghei Chivirigă, Să păstrăm distanța – regia Cecilia Ștefănescu, Venus – regia Carina-Gabriela Daşoveanu și  Vreau să sparg sera – regia Teona Galgoţiu.

 

Din cele peste 270 de filme înscrise, selecționerul Ionuț Mareș a ales pentru competiția internațională de scurtmetraj 12 titluri ce fac înconjurul lumii în douăsprezece povești dintre care publicul festivalului va trebui s-o aleagă, prin vot, pe cea câștigătoare. 

Acestea sunt: „All-Inclusive” regizat de Duván Duque Vargas, „Amok” de Balázs Turai, „As It Was” de Damian Kocur, „Basri & Salma In A Never-Ending Comedy” de Khozy Rizal, „Cherries” în regia lui Vytautas Katkus, „Forgive Me Tonight” de Elvin Adigozel, „Hunting” de Elodie Beaumont, „My Girlfriend” de Kawthar Younis, „On Xerxes’ Throne” semnat de Evi Kalogiropoulou, „Pillow Face” de Saverio Cappiello, „Smoke Gets In Your Eyes” de Alvin Lee și „White Ant” regizat de Shalini Adnani.

 

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de

actorul Sorin Miron, a reunit, în afara filmelor din competiții, zece lungmetraje românești. Între ele, spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră națională, cel mai nou film semnat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, recent premiat la Locarno. Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la ANONIMUL și „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiței” și filmele documentare „Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon, „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” de Claudiu Mitcu și „Între revoluții” semnat de Vlad Petri.

 

„Vocația mea, filmul”, programul destinat adolescenților din satele Deltei Dunării, a ajuns anul acesta la a doua ediție și s-a desfășurat între 15-20 august în cadrul Festivalului. Având un rol integrator în dezvoltarea comunității și, în mod special, în educarea și dezvoltarea tinerilor, atelierul le oferă participanților noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu. Emanuel Pârvu (actor și regizor), Ionuț Mareș (critic de film, selecționer), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat și la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor și muzician) și Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit și au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociația FAMart cu sprijinul E-ON România.

 

ANONIMUL 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaștii participanți la festival au luat parte la o discuție deschisă din seria ANONIMUL Talks care a adus publicul în dialog direct cu cu actorii Vlad Ivanov și Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon și Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon și Miruna Berescu, selecționerii Ludmila Cvikova, Ionuț Mareș și cineastul Laurențiu Damian – Președintele Uniunii Cineaștilor din România. Împreună au încercat să afle mai multe unii de la alții despre așteptările pe care le au fiecare și au identificat posibile soluții pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg. Partener de tradiție al Festivalului, OTP Bank România a organizat acțiunea de ecologizare „Vrem o Deltă ca în filme” în cadrul căreia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfântu Gheorghe împreună cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar și membri ai echipelor OTP Bank România și ANONIMUL) cu ajutorul cărora s-au colectat 28 de saci de deșeuri, însemnând peste 400 de kilograme de material ce urmează să fie reciclat.

Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul Groupama și al voluntarilor SMURD. 

 

Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film, iar gala de închidere ANONIMUL 2023 a fost urmată de un concert Șuie Paparude.

Programul festivalului ANONIMVL 2023 poate fi vizualizat în linkul de mai jos:

Programul retrospectiv al festivalului ANONIMVL 203 poate fi vizualizat în linkul de mai jos: