Festivalul a fost creat la inițiativa Fundației ANONIMUL. Fondatorul fundației, Sorin Marin, este inițiatorul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul si totodată este implicat din anul 2001 în proiecte culturale și sociale, Departe de sindromul “covorului roșu”. Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL este unul din cele mai importante evenimente culturale care se întâmplă în România.

 

Alegerea locației a jucat un rol esențial, iar faptul că evenimentul se desfășoară în în Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, într-o locație izolată de mediul cotidian este, între altele, ceea ce diferențiază ANONIMUL de alte Festivaluri de Film.

 

Noutatea și punctul de atracție al Festivalului ANONIMUL l-a constituit amenajarea unui cinematograf în aer liber, de la zero, la standardele de imagine și sunet ale unei săli de cinema, chiar în locul în care publicul se cazează (la cort), își petrece ziua în activități personale (se întâlnește cu prietenii la zona de food & beverage) pentru că, toată noaptea, să rămână conectat cu alte mii de oameni în față unui ecran de cinema, urmărind filme și intrând în contact direct, prin intermediul sesiunilor de întrebări și răspunsuri, cu cineaștii și profesioniștii implicați în realizarea acestora (regizori, actori, producători etc).

 

În fiecare an la Festival, Sfântu Gheorghe este vizitat de invitați de marcă a cinematografiei din lumea întreagă. Printre invitații Festivalului s-au numărat personalități precum:

Park Chan-Wook

Park Chan-wook și-a câștigat recunoașterea prin succesele sale la Festivalul de la Cannes în 2004, cu prestigiosul Grand Prix pentru Old Boy și Premiul Juriului pentru Thirst în 2009. Cu cea mai recentă lucrare a sa, Decision to Leave Park Chan-wook s-a întors în competiția oficială de la Cannes în 2021

Nuri Bilge Ceylan

Câștigător al Palme d’Or la  Festivalul de Film de la Cannes 2015 cu filmul  Winter Sleep

Krzysztof Zanussi

Câștigător a numeroase premii la Berlin, Cannes și Veneția

Sergei Loznitsa

Sergei Loznitsa, regizor ucrainean de documentare a fost premiat de-a lungul timpului la Festivaluri precum Cannes, Karlovy Vary, Sevilia şi Tallinn Black Nights şi nominalizat la premiile Academiei europene de film.

Peter Greenaway

Premiul BAFTA pentru Contribuție Remarcabilă la Cinema-ul Britanic în  2014

 

Michel Franco

Caștigător al Premiului pentru  Scenariu la Festivalul de Film de la Cannes 2015  cu filmul Chronic și al secțiunii „Un Certain  Regard Cannes 2012” pentru After Lucia

Ken Loach

  Câștigător al Palme d’Or pentru The Wind That Shakes the Barley

Isvan Szabo

Câștigător al Premiului BAFTA  pentru filmul Colonelul Redl, căruia Festivalul  ANONIMUL i-a dedicat o retrospectivă.

Emir Baigazin

Emir Baigazin, câștigător al Ursului de Argint pentru contribuție artistică extraordinară la Berlinale 2013 si castigatorul Premiului pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Venetia in 2018, secțiunea Orizzonti, pentru filmul The River, a primit Trofeul Anonimul in 2018.

Programul ANONIMUL cuprinde două competiții de scurtmetraje, românesti și internaționale, precum și proiecții de film de lungmetraj, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
În fiecare an, evenimentul din Deltă  este urmat de Retrospectiva ANONIMUL,  care are loc în București, unde filmele  proiectate se bucură de prezența unui  alt public numeros.

Back to top
Language:
mobile desktop