Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, a avut loc în perioada 8-14 august 2022 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, programul festivalului cuprinzand două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști, membrii echipelor de producție și public.
Miruna Berescu, directoarea festivalului, a punctat, la gala de deschidere, importanța publicului, dar și a comunității din Sfântu Gheorghe, reprezentată anul acesta de două ansambluri vocale care au cântat melodii în limbile română și ucraineană. „Comunitatea din Sfântu Gheorghe este o parte foarte importantă în această experiență. Pentru mine și alții, ANONIMUL este mai mult decât un festival de film, pentru că cei mai mulți dintre noi plecăm de aici cu întâlniri și amintiri pe care le ținem aproape”.
Festivalul a debutat cu proiecția în premieră în România a filmului „Mariupolis 2”, în regia regretatului cineast lituanian Mantas Kvedaravičius, în prezența a circa 4.000 de spectatori. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2022, într-o proiecție specială. „Mariupolis 2” este ultimul film – neterminat – al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusă și ucis în regiunea Mariopol, în Ucraina, la finalul lunii martie 2022.
„Mariupolis 2” este o compilație de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, și cuprinde cadre lungi din viața cotidiană a acestor oameni care încearcă să supraviețuiască războiului, „o mărturie a rezistenței umane” scriau cei de la Screen Daily.
„Mariupolis 2” a făcut parte din programul Focus Ucraina, alături de „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, și „Bad Roads” (2020), de Natalya Vorozhbit.
O proiecție specială a fost și cea a filmului ucrainean „Butterfly Vision”, de Maksym Nakonechnyi, în prezența actriței Rita Burkovska, care a sosit de la Kiev pentru a vorbi cu publicul, despre drama lansată anul acesta, inclusă la ANONIMUL în programul Focus Ucraina, într-o discuție amplă despre felul în care filmul acesta, dar și cinemaul, în general, poate vorbi despre ororile unui război care schimbă vieți. Drama „Butterfly Vision” a debutat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.
„Bad Roads”, al treilea film din programul Focus Ucraina, recompensat cu cinci trofee ale Academiei Ucrainene de Film, inclusiv pentru scenariu, cuprinde patru povești scurte. Acțiunea are loc de-a lungul drumurilor din Donbass, în timpul conflictului din regiune, când au loc numeroase abuzuri și bombele răsună necontenit.
Lungmetraje românești care s-au regăsit în palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes și San Sebastián, au fost incluse în programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în afara competiției: Marocco”, regizat de Emanuel Pârvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, de Sebastian Mihăilescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric” al lui Gabriel de Achim.
Avanpremiera „Marocco”, al doilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, a fost proiectat în prezența actorilor: Emilia Popescu, Crina Semciuc, Tudor Cucu-Dumitrescu, Vlad Brumaru, a directorului de imagine Silviu Stavilă, producătorului Miruna Berescu și a regizorului. Filmul a avut premiera mondială în competiţia New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastián 2021.
„Metronom”, primul lungmetraj de ficțiune al lui Alexandru Belc, a fost distins cu premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022 și este una dintre poducțiile românești prezentate în afara competiției festivalului, înainte de lansarea în cinematografe. Din distribuție fac parte Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.
„Balaur”, scris și regizat de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol în rolurile principale, inspirat de întâmplări realea fost prezentat anterior în festivaluri din India, Statele Unite și Grecia.
Documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu şi premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Jihlava, este un melanj experimental documentar-ficţiune, un portret al noii generaţii în încercarea de a găsi motivaţia acţiunilor tânărului Nicolae Ceauşescu.
Thrillerul psihologic „Miracol”, de Bogdan George Apetri – al cărui film, „Neidentificat”, a câștigat Trofeul ANONIMUL 2021, cu Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu în rolurile principale, a avut premiera mondială anul trecut, în competiția Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția.
Filmul de aventuri „Străjerii Deltei”, de Liviu Marghidan, are o componentă educativă, de conștientizare cu privire la problemele de mediu.
„Crai Nou”, marele câștigător al Festivalului de Film de la San Sebastián 2021, este primul lungmetraj regizat de Alina Grigore, avandu-i pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov în distribuție.
„Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, a fost recompensat anul trecut la Veneția cu Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut, dar și cu alte două trofee în secțiunea Giornate degli Autori.
„Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, lungmetraj de Gabriel de Achim cu Bogdan Dumitrache, Anca Androne și Luiza Gherghinescu în distribuție, a avut premiera mondială la Tallin Black Nights FF 2021.
În premieră anul acesta, festivalul a inclus în program un atelier destinat adolescenților din satele Deltei Dunării, din localitățile Sfântu Gheorghe, Mila 23 și Chilia, intitulat „Vocația mea, filmul”, un proiect socio-cultural de educație nonformală organizat de Asociația FAMart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. La Atelierul care a avut loc în perioada 9 – 12 august, la Sfântu Gheorghe au participat elevi de clasele a VII-a și a VIII-a.
Cineaștii participanți la festival au luat parte la o discuție deschisă despre cum vor putea continua misiunea lui Ivan Patzaichin de transformare a Deltei și a comunității din rezervația biosferei, respectând natura, tradițiile și valorile acesteia. „Cum ducem mai departe misiunea lui Ivan” a avut loc în una dintre sălile de cinema din Green Village, cu participarea lui Teodor Frolu și Ivona Patzaichin, reprezentanți ai Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Un alt eveniment mult asteptat a fost organizarea in cadrul Festivalului de catre Rowmania si Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, partenerul festivalului, unui concurs de vaslit forta, sub patronajul lui Teodor Frolu.
Cortul festivalului din camping a găzduit o întâlnire din seria Anonimul Talks, cu actorii Emilia Popescu, Vlad Ivanov și Alexandru Papadopol, președintele UCIN, Laurențiu Damian, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, regizorul Sebastian Mihăilescu și producătoarea Miruna Berescu, directoarea ANONIMUL și alți invitați ai festivalului și public, la care s-a discutat despre filmul românesc – „Așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor”.
Un alt eveniment conex, un concert „Delta Dawn” – Luiza Zan & Iulian Pavelescu, a avut loc Camping, in prezenta unui public numeros, iar Gala de închidere ANONIMUL 2022 a fost urmată de un concert Gojira și de proiecția scurtmetrajelor premiate și a câștigătorului Trofeului ANONIMUL 2022.
La Sfântu Gheorghe au fost prezenți, între alții, regizoarea Nazlı Elif Durlu, directorul de imagine Ben Bernhard, regizorul Gabriel de Achim și actorul Bogdan Dumitrache, regizorul Alexandru Belc, regizorul Bogdan George Apetri, producătorul Ivan Ostrochovsky și actrița Rita Burkovska.
Accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului a fost gratuit.