Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2021

Arhivă 2021


Competiţia de lungmetraj

THE YELLOW CAT

regia Adilkhan Yerzhanov, Kazakhstan

ONLY HUMAN (HOMO)

regia Igor Ivanov , Macedonia

KALA AZAR

regia Janis Rafailidou, Grecia

LOOKIN FOR VENERA

regia Norika Sefa , Kosovo

NEIDENTIFICAT

regia Bogdan George Apetri


Competiţia de scurtmetraj internaţional

A TRIP TO HEAVEN

regia Linh Duong, Vietnam

ANT HILL

regia Marek Naprstek (animatie),  Cehia

BINGE LOVING

regia Thomas Deknop, Belgia

DA YIE

regia Antony Nti, Ghana/Belgia

DUSTIN

regia Naïla Guiguet,  Franţa

HENET WARD

regia Morad Mostafa, Egipt

NIGHT SHIFT

regia Zhizi Hao, UK

O CORDEIRO DE DEUSO CORDEIRO DE DEUS

regia David Pinheiro Vicente Portugalia, Franţa

PAIN

regia Anna Rose Duckworth,  Noua Zeelandă

STICKER

regia Georgi M. Unkovski, Macedonia de Nord


Competiţia de filme româneşti în afara competiţiei

OTTO BARBARUL

regia Ruxandra Ghițescu

ÎNTREGALDE

regia Radu Muntean

CÂMP DE MACI

regia Eugen Jebeleanu

#dogpoopgirl

regia Andrei Huțuleac

DUPĂ 40 DE ZILE

regia Andrei Gruzsniczki

LEBENSDORF

regia Valentin Hotea

MIA ÎȘI RATEAZĂ RĂZBUNAREA

regia Bogdan Theodor Olteanu


Poveşti la feminin

EMPIRIC

regia Ioana Țurcan

FRAGILE CODEPENDEȚA

regia Ioana Mischie

LOCURI ASCUNSE

regia Teona Galgoțiu

SCURTĂ LECȚIE DE ORNITOLOGIE

regia Miruna Minculescu

INTERFON 15

regia Andrei Epure

PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE

regia Carina Dașoveanu


Filme internaţionale în afara competiţiei

......

regia Ioana Țurcan

...

regia Ioana Mischie

EDITIA a XVIII-a ANONIMUL, 9-15 august 2021

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, a avut loc în perioada 9-15 august 2021 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, si a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, insumand 44 de producții de lungmetraj sau filme de scurtmetraj, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.


Cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF s-a deschis cu prezenta plina de magie si culoare a grupului de copii din Sf.Gheorghe, Katerlezka Zora, care a interpretat cateva cantece traditionale in debutul Galei de Deschidere, si a fost urmata de proiectia lungmetrajului de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, LAND, prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021.


RESPECT, filmul consacrat reginei muzicii soul Aretha Franklin, având-o ca protagonistă pe Jennifer Hudson, a fost prezentat la ANONIMUL IIFF cu două zile înainte premierei mondiale. Luiza Zan, una dintre cele mai cunoscute interprete de jazz din România, a susținut un concert dedicat Arethei Franklin înainte de proiecția filmului, în Green Dolphin Camping – “Luiza Zan sings Aretha Franklin”.


Lungmetrajul QUO VADIS, AIDA?, o coproducție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar 2021 la categoria Cel mai bun film străin, a fost proiectat în premieră națională in inchiderea ANONIMUL IIFF. Jasmila Zbanic a mai fost prezentă în programul ANONIMUL IIFF în 2010, în competiția de lungmetraj, cu filmul ON THE PATH/ PE CALEA CEA BUNĂ, care a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de la Berlin 2010.


Patru filme românești, de lungmetraj și scurtmetraj, care au avut premiera internațională în cadrul Festivalului de la Cannes, au fost prezentate la ANONIMUL IIFF:
• ÎNTREGALDE, cel de-al șaptelea film semnat de Radu Muntean, inclus în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în care joacă Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan și Toma Cuzin;
• CÂMP DE MACI, lungmetrajul de debut al lui Eugen Jebeleanu, cu Conrad Mericoffer în rolul principal, ce a avut premiera internațională la Festivalul Internațional Tallinn Black Nights și a câștigat deja peste cinci premii.
• scurtmetrajele INTERFON 15 (r. Andrei Epure) și PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE (r. Carina Dașoveanu) – proiectate în Semaine de la Critique și Cinéfondation,

Alături de acestea, alte cinci filme românești au fost prezentate la ANONIMUL IIFF, în afara competiției:
• LEBENSDORF, în regia lui Vali Hotea, avându-i ca protagoniști pe Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora, este o reprezentare socio-culturală a unei generaţii aflate la răscruce.
• MIA ÎȘI RATEAZĂ RĂZBUNAREA, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan Theodor Olteanu, ale cărui protagoniste sunt Ioana Bugarin, Maria Popistaşu, Ana-Maria Guran și Silvana Mihai. Filmul a avut premiera internațională în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, unde a obținut o Mențiune specială a juriului.
• OTTO BARBARUL, debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu, surprinde momentul din viața unui adolescent punk în care acesta se confruntă cu pierderea iubitei sale. Din distribuție fac parte Marc Titieni, Ana Radu și Iulian Postelnicu. Filmul a avut premiera internațională în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo.
• Un alt din programul ANONIMUL IIFF este #DOGPOOPGIRL, debut în lungmetraj în regia lui Andrei Huțuleac, produs de Dan Chișu, și inspirat de fapte reale petrecute în Coreea de Sud în 2005.
• DUPĂ 40 DE ZILE, în regia lui Andrei Gruzsniczki, prezentat si în cadrul festivalului de la Moscova.

Patru povești puternice și incomode, realizate de tinere regizoare din România, completează programul festivalului cu o secțiune dedicată – POVESTI LA FEMININ, cuprinzand scurtmetrajele EMPIRIC (r. Ioana Țurcan), FRAGILE CODEPENDEȚA (r. Ioana Mischie), LOCURI ASCUNSE (r. Teona Galgoțiu) și SCURTĂ LECȚIE DE ORNITOLOGIE (r. Miruna Minculescu).

Printre invitații speciali ai ANONIMUL IIFF 2021 s-au numărat regizorii Radu Muntean, Andrei Huțuleac și actorii Ioana Flora, Andi Vasluianu, Conrad Mericoffer și Aida Economu.


Parteneriatul cu „Asociatia Ivan Patzaichin- Mila 23” ne-a ajutat sa ajungem mai aproape de oamenii Deltei cu ajutorul actiunilor realizate la Festival de echipa marelui campion roman Ivan Patziachin, anul acesta ROWMANIA organizand o competitie de vaslit canotca-forta la care au participat atat invitatii, cat si publicul prezent la Festival.

Palmares ANONIMUL 2021

13 producții autohtone, alese din peste 80 de filme înscrise in cadrul competiției de scurtmetraj românesc, precum si 10 titluri selectate în competiția de scurtmetraj international, au fost proiectate in cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului, selecția acestora aparțand criticului de film Ionuț Mareș.

 

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, a reunit în competiție cinci filme de lungmetraj, internaționale și românești, selecționate de Ludmila Cvikova, intre care si NEIDENTIFICAT, in regia lui Bogdan George Apetri, un thriller polițist care îi are în rolurile principale pe actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, laureați cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Varșovia. Din distribuție mai fac parte Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Kira Hagi și Andrei Aradits.

 

Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a decis prin vot electronic, câștigătorii celei de-a 18-a ediții:

 

Trofelul ANONIMUL 2021: NEIDENTIFICAT, regizat de Bogdan George Apetri.

 

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: STICKER, regizat de Georgi M. Unkovski
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: DATORIA, regizat de Andrei Redinciuc
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: MIHAIL ȘI ACHIM, regizat de Theodor Ioniță

 

Retrospectiva ANONIMUL 2021 a avut loc în Bucuresti, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie, la ARCUB și Cinema Elvire Popesco.

Programul festivalului ANONIMVL 2021 poate fi vizualizat în imaginea de mai jos: