Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2020


Competiţia de scurtmetraj românesc

TRECEA UN PRINȚ CĂLARE

regia Cristina Groșan

LAILA

regia Raya al Souliman

ÎN NOAPTE

regia Ana Pasti

LUNA MEA

regia Claudiu Mitcu

BILET DE IERTARE

regia Alina Șerban

BUCUREȘTIUL VĂZUT DE SUS

regia Andrei Răuțu

KAIMOS

regia Sarra Tsorakidis

MOARTE

regia Laura Pop

CONTRAINDICAȚII

regia Lucia Chicoș


Filme în afara competiţiei

5 MINUTE

regia Dan Chișu

ACASĂ

regia Radu Ciorniciuc

 

COLECTIV

regia Alexandru Nanau

IVANA CEA GROAZNICĂ

regia Ivana Mladenovic

 

MALMKROG

regia Cristi Puiu

LE NOTTI DI CABIRIA/NOPȚILE CABIRIEI

regia Federico Fellini

THE FATHER

regia Florian Zeller


Competiţia de scurtmetraj internaţional

FUNFAIR

regia KAVEH MAZAHERI, Iran

INTERSTATE, regia Anne Thieme

SUA & Germania

STAKLER – POOR THINGS

regia Joachim Morre, Danemarca

HÃY TỈNH THỨC VÀ SẴN SÀNG/ STAY AWAKE, BE READY

regia Pham Thien An, Vietnam, Coreea de Sud & SUA

JASKINIA ŻÓŁWI / THE TURTLE CAVE

regia Klaudia Folga, Polonia

OTPUSK/LEAVE THE ABSENCE

regia Anton Sazonov, Rusia

ADAM

regia Soki Lin, Singapore

LEYENDA DORADA/THE GOLDEN LEGEND

regia Chema Garcia Ibarra & Ion de Sosa, Spania

AUKSINĖS MINUTĖS / GOLDEN MINUTES

regia Saulius Baradinskas, Lituania

DESZCZ/RAIN

regia Piotr Milczarek, Polonia

EDITIA a XVII-a ANONIMUL, 12-16 august 2020

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, a avut loc în perioada 12-16 august 2020 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Pentru a respecta măsurile de restricție, siguranță și prevenție impuse în perioada Pandemiei de Covid 19, cea de-a 17-a ediție a ANONIMUL s-a desfășurat în exclusivitate in cinematograful în aer liber din Green Dolphin Camping, cu un număr maxim de 400 de participanți la fiecare proiecție.


Programul ANONIMUL 2020 a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, precum și proiecții de film de lungmetraj, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.


Gala de Deschidere a editiei a 17-a a ANONIMUL a fost urmata de proiectia filmului THE FATHER, cu Anthony Hopkins și Olivia Colman, laureați ai Premiilor Oscar, în rolurile principale, prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival, în premieră în România în deschiderea ANONIMUL IIFF. „Aş vrea să sper că, decât să vorbim atât de mult despre distanţare, care sigur că există, poate ne gândim zilele astea cât de mult ne poate apropia faptul că suntem aici şi că în fata noastra avem un ecran pe care putem să vedem film”, a declarat in deschiderea Festivalului directorul acestuia, Miruna Berescu.


Programul festivalului a fost completat cu cele mai noi lungmetraje de ficțiune și documentare românești, filme care încă nu au fost lansate în cinematografe, cum sunt MALMKROG al lui Cristi Puiu și ACASĂ, în regia lui Radu Ciorniciuc, filme ale căror premiere au fost amânate la instaurarea stării de urgență din primăvara acestui an, precum 5 MINUTE, în regia lui Dan Chișu și IVANA CEA GROAZNICĂ, în regia Ivanei Mladenović, sau filme apreciate de public și în marile festivaluri internaționale precum COLECTIV, documentarul lui Alexander Nanau.


Editia a 17-a a Festivalului ANONIMUL i-a avut printre invitații speciali ai evenimentului pe regizorul Dan Chișu, actrița Diana Cavallioti, producătoarea Anamaria Antoci, jurnalista de investigație Mirela Neag, precum și realizatorii scurtmetrajelor românești: Alina Șerban, Ana Pasti, Andrei Răuțu, Claudiu Mitcu, Lucia Chicoș, Sarra Tsorakidis, și actorul Cristian Robe.


NOPȚILE CABIRIEI, unul dintre filmele de referință ale emblematicului regizor italian Federico Fellini, a putut fi văzut la ANONIMUL IIFF într-o proiecție special. Considerat un reper în istoria cinematografiei și inclus în multiple topuri ale celor mai bune filme din toate timpurile, NOPȚILE CABIRIEI (1957) este titlul care i-a adus lui Federico Fellini cel de-al doilea Oscar din cariera sa, pentru Cel mai bun film străin, iar soției sale, Giulietta Masina, premiile pentru Cea mai bună actriță la festivalurile de la Cannes și San Sebastian.


Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a decis prin vot electronic câștigătorii celei de-a 17-a ediții, acestia fiind prezentati in cadrul Galei de Inchidere a editiei a 17-a a Festivalului ANONIMUL, precedata de un concert de muzica clasica sustinut de Muse Quartet si urmata de proiecția filmelor câștigătoare.

Palmares ANONIMUL 2020

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului ANONIMUL, festivalul la care publicul votează filmele câștigătoare, a reunit în selecția competiției de scurmetrametraj românesc 9 titluri, iar competiția de scurtmetraj internațional 10 filme din Iran, SUA, Danemarca, Vietnam, Polonia, Rusia, Singapore, Spania şi Lituania.


Peste 50 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș: “Apelul de înscriere a fost lansat când încă nu era clar dacă ANONIMUL va putea avea loc, aşa că numărul mare de scurtmetraje româneşti primite, câteva zeci bune, ne-a dat încredere şi speranţă. Din cauza contextului în care se va desfăşura ediția din acest an a festivalului, am fost nevoit, din păcate, să aleg un număr ceva mai mic de titluri, care vor putea fi văzute în prezenţa realizatorilor. Este o competiţie dominată de femei regizor – şapte din cele nouă filme sunt făcute de cineaste, iar unele din ele vor fi arătate în premieră la Sfântu Gheorghe. Şi absolut toate spun poveşti puternice şi emoţionante.


Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: LEAVE OF ABSENCE, regizat de Anton Sazonov (Rusia).
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: ÎN NOAPTE, regizat de Ana Pasti.
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: KAIMOS, regizat de Sarra Tsorakidis.

Programul festivalului ANONIMVL 2020 poate fi vizualizat în imaginea de mai jos: