Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2019


Competiţia de lungmetraje

WORKING WOMAN

regia Michal Aviad, Israel

THE BEST OF DORIEN B.

regia Anke Blonde, Belgia

TRANSNISTRA

regia Anna Eborn, Suedia-Danemarca-Belgia

THE FATHER

regia Kristina Grozeva & Petar Valchanov, Bulgaria-Grecia

DUPĂ 40 DE ZILE

regia Alin Jaberansari, Iran-Marea Britanie-Olanda

MONȘTRI

regia Marius Olteanu, România


Competiţia de scurtmetraj românesc

Washington

regia Gabriel Achim

 

CRONOCHINEZIA SAU CAZUL T NĂRULUI SĂRITOR ÎN TIMP

regia Radu Bărbulescu

TELEFONUL

regia Anca Damian

PATUL LUI PROCUST

regia Andrian împărățel

ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN CANTITĂȚI EGALE

regia Georgiana Moldoveanu

CEVA

regia Paul Mureșan

TROFEUL TINEREȚII

regia Răzvan Oprescu

MONSTRUL

regia Laura Pop

MISS SUENO

regia Radu Potcoavă

 

AFGANISTANII

regia Adrian Silișteanu

NECUNOSCUȚI

regia Ioachim Stroe

ULTIMUL DRUM SPRE MARE

regia Adi Voicu


Competiţia de scurtmetraj internaţional

VARA ȘI RESTUL

regia Sven Bresser, Olanda

 

PORNSTAR

regia Maxime Caperane și Thomas Finkielkraut, Franța

GRĂDINILE COMUNITĂȚII

regia Vytautas Katkus, Lituania

SCLERODERMA DOMESTICUS

regia Mattia Lunardi, Italia

IMINENTUL

regia Carlo Francisco Manatad, Filipine-Singapore-Italia

BESTIA

regia Filippo Meneghetti, Franța

CA PÂNĂ ACUM

regia Katalin Moldovai, Ungaria

ÎN SINAGOGA NOASTRĂ

regia Ivan Orlenko, Ucraina-Franța

PURCELUȘA

regia Carlota Pereda, Spania

COLAHOLIC

regia Marcin Podolec, Polonia

ROLUL

regia Farnoosh Samadi, Iran-Italia

MOLIA

regia Shu Zhu, USA

EDITIA a XVI-a ANONIMUL, 5-11 august 2019

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, a avut loc în perioada 5-11 august 2019 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, și a inclus, pe lângă secțiunile competiționale- lungmetraj și scurtmetraj, secțiunea OFF Românesc, secțiunea Actori în spatele camerei, precum și programul dedicat regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, invitatul special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL.


Festivalul a debutat cu proiectia în premieră în România a celui mai nou film semnat de Jim Jarmusch, „The Dead Don’t Die”, filmul, prezentat în competiția oficială la Cannes 2019, avand o distribuție de excepție: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Rosie Perez, Selena Gomez, RZA, dar şi doi muzicieni obişnuiţi cu universul lui Jarmusch – Tom Waits şi Iggy Pop.

Invitatul special al ANONIMUL 16 a fost regizorul ucrainean Sergei Loznitsa, caștigător al Premiului pentru regie Un Certain Regard la Cannes 2018 cu filmul „Donbass”, caruia i s-a decernat in prezenta publicului de la Sf.Gheorghe Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.


Considerat drept una dintre cele mai importante voci ale cinematografiei contemporane, Sergei Loznitsa a realizat în principal filme documentare, având 20 de astfel de producții în portofoliu, precum și patru filme de ficțiune, in cadrul Festivalului ANONIMUL, spectatorii putand vedea o retrospectivă care a inclus șapte titluri din filmografia sa: „My Joy”, „In the Fog”, „A Gentle Creature”, „Donbass”, „Maidan”, „Austerlitz” și „The Trial”. Sergei Loznitsa a susținut un masterclass, iar cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al său, „A Gentle Creature”, a rulat înaintea Galei de Închidere a celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL.


Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe primind Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecția primului său lungmetraj de ficțiune „My Joy”. În introducerea acestui film, pe scenă a urcat și actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficțiune, „My Joy” și „In the Fog”.

În cadrul Romanian OFF Section, publicul ANONIMUL a avut ocazia de a vedea, înainte de lansarea în cinematografe, „La Gomera”, cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu. Din distribuția filmului fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.


În secțiunea Actori în spatele camerei se regăsesc anul acesta două scurtmetraje românești: „Romanian Tradition”, debutul regizoral al lui Pavel Bartoș, o comedie bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, și „Salix Caprea”, în regia lui Valeriu Andriuță, cel de-al doilea film scurtmetraj regizat de cunoscutul actor de peste Prut, care face parte dintr-un triptic despre Moldova.

„Arest”, în regia lui Andrei Cohn, recent lansat în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2019, a avut parte de o proiecție specială în cadrul ANONIMUL. Publicul a avut ocazia să discute despre acest film cu realizatorul său Andrei Cohn, precum și cu actorul Iulian Postelnicu, in cadrul ANONIMUL Talks.

 

Alte producții autohtone care au beneficiat de proiecții speciale la ANONIMUL 16 au fost „Alice T.” (regia Radu Muntean), și documentarul „Caisă” (regia Alexandru Mavrodineanu).

 

ANONIMUL Talks a propus anul acesta o întâlnire inedită între public și invitații festivalului, regizori, actori și producători, marți, 6 august, tema evenimentului fiind Filmul românesc: așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor.

 

Reunite în programul intitulat Fluidități, Studio Video Art a prezentat în cadrul ANONIMUL patru documentare de și despre artă, care ating teme precum artele plastice, muzica, tradițiile culturale și meșteșugurile: „Pangrati – Nouă personaje în căutarea unui atelier” (r. Laurențiu Damian, 2017), „Muzică de petrecere” (r. Andrei Teodorescu, 2017), „Statuile nu mor. Eu da?” (r. Francis Mraz, 2014) și „Cu ochii-n lut” (r. Hadrian Gavriluțiu, 2015). Proiecțiile au fost urmate de discuții cu autorii filmelor.

 

Parteneriatul cu „Asociatia Ivan Patzaichin- Mila 23” ne-a ajutat sa ajungem mai aproape de oamenii Deltei cu ajutorul actiunilor realizate la Festival de marele campion roman Ivan Patziachin, anul acesta ROWMANIA organizand o competitie de vaslit canotca-forta la care au participat atat invitatii, cat si publicul prezent la Festival.

 

Nici concertele ANONIMUL nu au lipsit din programul acestei ediții. Muse Quartet, Karpov not Kasparov, “Sinicika”- Grupul Vocal al Comunității Rușilor Lipoveni din Mila 23, și Gojira cu Planet H sunt artiștii ce au urcat pe scena ANONIMUL din Green Dolphin Camping.

Palmares ANONIMUL 2019

Competiția de lungmetraj ANONIMUL 16, a cărei selecție a fost realizată de curatorul de film Ludmila Cvikova, a reunit șase titluriprintre care si filmul „Monștri.”, debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu, cu Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean și Șerban Pavlu.
Cele 6 filme au concurat pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

 

Peste 550 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 16, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș.

 

Trofelul ANONIMUL 2019: „The Best of Dorien B.”, în regia lui Anke Blondé (Belgia)

 

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: „Piggy”, regia Carlota Pereda (Spania)
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: „Trofeul Tinereții”, regia Răzvan Oprescu
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: „La Bête”, regia Filippo Meneghetti

 

Retrospectiva ANONIMUL 16 a avut loc în perioada 12-14 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Programul festivalului ANONIMVL 2019 poate fi vizualizat în imaginea de mai jos: