Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2018


Competiţia de lungmetraj

DISAPPEARANCE

regia Ali Asgari, Iran-Qatar

3/4

regia Ilian Metev, Germania-Bulgaria

DJON AFRICA

regia  Filipa Reis & João Miller Guerra, Portugalia

NERVOUS TRANSLATION

regia Shireen Seno, Filipine

UNDER THE TREE

regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islanda- Danemarca- Polonia- Germania

SECRETUL FERICIRII

regia Vlad Zamfirescu, România


Competiţia de scurtmetraj românesc

PESCĂRUȘUL

regia Alex Baciu & Maria Popistașu

LAME DUCK

regia Cristian Bota

MICHELANGELO

regia Anghel Damian

APRILIE, VIS

regia Andrei Inizian

LINIȘTE

regia Alex Iureș

PRIMA LOVITURĂ

regia Peter Kerek

8

regia Mihai Pârcălabu

TOTUL E FOARTE DEPARTE

regia Emanuel Pârvu

DATE NIGHT

regia Stela Pelin

STRĂINUL

regia Alexandru Ranta

EMIGRANȚII

regia Andra Salaoru

MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU

regia Vera Surățel


Competiţia de scurtmetraj internaţional

THE KNIFE SALESMAN

regia Jamie Helmer & Michael Leonard, Australia

DENISE

regia Rossella Inglese, Italia

J’MANGE FROID/ I’M COLD MEAT

regia Romain Laguna, Franța

AJOTUNTI/ DRIVING LESSON

regia Jarno Lindemark, Finlanda

RIDGELAND

regia Taylor MacDonald, SUA

JODILERKS DELA CRUZ, EMPLOYEE OF THE MONTH

regia Carlo Francisco Manatad, Filipine-Singapore

RETOUCH

regia Kaveh Mazaheri, Iran

LA ARANA/ MIRAGE

regia Emiliano Granada Ortega, Spania

L’ETE FROID/ A COLD SUMMER

regia Ji Qiaowei, China-Franța

LETTERS

regia Alexander Savarsky, Rusia

MADRE/MOTHER

regia Rodrigo Sorogoyen, Spania

MASLE BACHE ADAM/ LIKE A GOOD KID

regia Arian Vazirdaftari, Iran

NO MILEAGE

regia Jack Wake-Walker, Columbia

VERSNEL/ ACCELERATE

regia Dian Weys, Africa de Sud

Programul festivalului ANONIMVL 2018 poate fi vizualizat în imaginea de mai jos:

EDITIA a XV-a ANONIMUL, 6-12 august 2018

Cea de-a 15-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, organizata de Fundatia Anonimul si Asociatia FAMart, s-a desfasurat in perioada 6-12 august 2018 la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, si a inclus, pe langa sectiunile competitionale- lungmetraj si scurtmetraj-, sectiunea OFF Romanesc, sectiunea Actori in spatele camerei, precum si sectiunea dedicata filmelor HBO.
„Atunci cand iti doresti sa pui bazele a ceva ce, iata, peste 15 ani sa arate asa, e nevoie de multa consecventa si rabdare. De-a lungul celor 15 editii, am primit adevarate lectii de modestie de la invitatii speciali ai festivalului, cu privire la aprecierea propriilor filme, dar si la felul in care interactioneaza cu publicul. Anul acesta va fi alaturi de noi regizorul Emir Baigazin, care va primi Trofeul ANONIMUL pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale”, a precizat Miruna Berescu, Directorului Festivalului, in cadrul Galei de Deschidere.
Gala de Deschidere ANONIMUL 15 a fost urmata de proiectia in premiera in Romania a filmului 3 FACES, film castigator al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2018, in regia cunoscutului regizor iranian Jafar Panahi, castigator al Ursului de Aur la Berlin in 2015 pentru filmul TAXI si a mai multor premii la Cannes si la alte festivaluri importante.
Invitatul special al editiei a fost regizorul EMIR BAIGAZIN, castigator al ursului de argint pentru contributie artistica extraordinara la Berlinale 2013 si recent anuntat in competitia Orizzonti la Venetia 2018, invitat special al editiei aniversare ANONIMUL 15.

“Dedicam anul acesta Festivalul unui cineast extraordinar pe care l-am descoperit inca de la debut, acum 5 ani, l-am urmarit de-a lungul anilor, pentru a-i acorda anul acesta Trofeul pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale. Emir Baigazin este un cineast tanar care a avut atatea sa ne spuna prin filmele sale inca de la inceput, care ne ofera atat de mult noua, spectatorilor sai si cu siguranta ne va mai atrage in universul sau atat de special, de inspiring si de provocator” (Miruna Berescu, Directorul Festivalului ANONIMUL).

 

Emir Baigazin a debutat fulminant cu filmul HARMONY LESSONS, care a avut premiera in Competitia Oficiala a Festivalului de Film de la Berlin 2013, unde a si castigat Ursul de Argint pentru Contributie Artistica Extraordinara pentru imaginea semnata de Aziz Zhambakiyev. In acelasi an, HARMONY LESSONS a fost inclus in Competitia ANONIMUL 10 de catre selectorul Ludmila Cvikova si s-a clasat pe locul 2 in preferintele spectatorilor exprimate prin vot.
Cu cel de al doilea sau film, THE WOUNDED ANGEL, scris, regizat si montat de el, Emir Baigazin s-a intors la Festivalul de Film de la Berlin 2016, in sectiunea Panorama.
HARMONY LESSONS, THE WOUNDED ANGEL si THE RIVER au fost gandite si anuntate inca de la inceput ca fiind parti ale unei trilogii despre adolescenti si relatia lor complexa cu lumea.

Emir Baigazin a primit in cadrul Festivalului Trofeul ANONIMUL pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale.

„Impart acest premiu cu echipa mea. Nu exista regizor care sa faca filme de unul singur, de fiecare data e vorba despre echipa, despre echipa tehnica si despre echipa de creatie. Nu in ultimul rand, este o onoare sa fiu pe lista celor care au primit acest trofeu de-a lungul timpului”, a spus regizorul in discursul sau de acceptare a premiului, inmanat de Miruna Berescu, Directorul Festivalului.


Regizorul Emir Baigazin a sustinut un masterclass in cadrul Festivalulului, in care a vorbit despre provocarile pe care le-a intampinat lucrand ca regizor, producator si editor, dar si despre atentia deosebita pe care o acorda muzicii si esteticii vizuale a filmelor sale. „Cred ca ceea ce trebuie sa fie remarcabil la un regizor este sentimentul pe care il transmite, nu premiile sau festivalurile la care este chemat. De asemenea, este important sa nu-i fie frica de greseli”, a precizat Emir Baigazin.


In ultima seara a Festivalului a fost proiectat in premiera mondiala filmul WOULD YOU LIKE TO STARGAZE?- regizat si produs de Emir Baigazin. Regizorul a prezentat filmul impreuna cu scenograful si designerul de costume- Aidana Kozhageldina.

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL a prezentat la cea de a 15-a editie un program extins de filme romanesti, in avanpremiera in Romania sau lansate deja in circuitul cinematografic.


IMI ESTE INDIFERENT DACA IN ISTORIE VOM INTRA CA BARBARI, regizat de Radu Jude, a fost proiectat in prima seara de Festival, in avanpremiera nationala si intr-o prima vizionare de public la ANONIMUL 15. Cu Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Serban Pavlu si Claudia Ieremia, filmul spune povestea realizarii unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de strada. Filmul a fost prezentat in premiera mondiala in Competitia Oficiala a Festivalului de la Karlovy Vary si a castigat Marele premiu- Globul de Cristal, fiind primul film romanesc care castiga acest premiu in istoria de 53 de editii ale Festivalului.


MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITA A LUCRURILOR, in regia lui Emanuel Parvu, a fost proiectat la ANONIMUL marti, 7 august, in deschiderea Serii Filmului Romanesc, in prezenta regizorului, a producatorului si a unei parti din echipa.


Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Sarajevo anul trecut, unde a si castigat Premiul pentru regie- Emanuel Parvu si Premiul pentru Cel mai bun actor- Serban Pavlu. Proiectia a fost precedata de o discutie cu echipa filmului- regizorul Emanuel Parvu, actorii Serban Pavlu, Constantin Dogioiu si Ingrid Micu-Berescu, monteur-ul Stefan Parlog, directorul de imagine Silviu Stavila si producatorul filmului, Miruna Berescu.

Seara filmului romanesc a continuat cu proiectia scurtmetrajului CADOUL DE CRACIUN (Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj la TIFF 2018), cu Ioana Flora si Adrian Vancica in rolurile principale- proiectat in prezenta regizorului Bogdan Muresanu.

Monica Lazurean-Gorgan a fost prezenta la ANONIMUL 15 in calitate de co-regizor al documentarului DACII LIBERI, realizat alaturi de Andrei Gorgan.

Din seria filmelor romanesti, au mai fost proiectate la Festival:


– POVESTEA UNUI PIERDE-VARA, cu Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter si Radu Romaniuc – proiectie speciala la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu si a unei parti din echipa,
– UN PAS IN URMA SERAFIMILOR (Romania, 2017), regia Daniel Sandu- in prezenta lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal;
– POROROCA (Romania, 2017), regia Constantin Popescu- prezentat in premiera mondiala in Competitia Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 si castigator al Premiului pentru Cel mai bun actor- Bogdan Dumitrache;
– SOLDATII. POVESTE DIN FERENTARI (Romania, 2017), regia Ivana Mladenovic;
– STRAJERII- un film pentru copii produs de Liviu Marghidan.


Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018, BLACKKKLANSMAN, in regia lui Spike Lee, cu John David Washington si Adam Driver, a fost prezentat in premiera in Romania in inchiderea ANONIMUL 15.

Evenimentele speciale din cadrul festivalului au inclus pe langa sesiunile de intrebari si raspunsuri, „Intalnirea Fundatiei9”, o dezbatere dedicata evolutiei cinematografiei romanesti in ultimul deceniu, dar si statutului artistilor de film, precum si un Program dedicat Centenarului Marii Uniri, ce a inclus proiectia unor fragmente digitalizate din filmele Vizita oficialitatilor la Chisinau (1924), Serbarile Unirii (1929), Jurnal sonor (1938), Marasesti, 50 de ani (1967), Alba Iulia 1918-1968 (1968), Romania la a 70-a aniversare a Marii Uniri (1988), pentru a oferi o imagine completa a contextului de atunci si a celui de acum, unite sub comentariul domnului profesor Alin Ciupala, Universitatea din Bucuresti; de asemernea, DJ set-uri ale Iorga (VRTW Artists), GOJIRA & PLANET H si concerte sustinute de Karpov not Kasparov si Muse Quartet.


Parteneriatul cu „Asociatia Ivan Patzaichin- Mila 23”, ne-a ajutat sa ajungem mai aproape de oamenii Deltei cu ajutorul actiunilor realizate la Festival de marele campion roman Ivan Patziachin – anul acesta ROWMANIA organizand o competitie de vaslit, canotca-forta la care au participat atata invitatii, cat si publicul prezent la Festival.

Palmares ANONIMUL 2018

Competitia de Lungmetraj ANONIMUL 15 a propus publicului de la Sfantu Gheorghe 6 titluri selectate de curatorul Ludmila Cvikova, filme ce au concurat pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfantu Gheorghe.


Peste 400 de scurtmetraje din 46 de tari au fost inscrise pentru Competitia de Scurtmetraj International si Scurtmetraj Romanesc ANONIMUL 15, selectia acestora apartinand criticului de film Ionut Mares.

Trofelul ANONIMUL 2018: UNDER THE TREE, in regia lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Islanda- Danemarca)

 

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: RETOUCH, in regia lui Kaveh Mazaheri (Iran).
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: TOTUL E FOARTE DEPARTE, in regia lui Emanuel Parvu.
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: MADRE/MOTHER, in regia lui Rodrigo Sorogoyen (Spania).

 

Retrospectiva ANONIMUL 15 s-a desfasurat in perioada 31 august – 2 septembrie in Bucuresti la Cinema Muzeul Taranului si Sala Mare ARCUB.