Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2016


Competiţia de lungmetraj

HEDI

regia Mohamed Ben Attia, Tunisia- Belgia- Franța

RADIO DREAMS

regia Babak Jalali, SUA

5 OCTOBER

 regia Martin Kollár, Slovacia- Cehia

THE LAND OF THE ENLIGHTENED

regia Pieter-Jan De Pue, Belgia- Irlanda

DEMON

regia Marcin Wrona, Polonia- Israel

THE MIRACLE OF TEKIR

regia Ruxandra Zenide, Elveția- România


Competiţia de scurtmetraj românesc

BLANĂ

regia Tudor Botezatu

ANA VINE ACASĂ

regia Emilian Floareș

KM 73

 regia Radu Ghelbereu

WALL

regia Dan Radu Mihai

MIERCURI

regia Goran Mihailov

APARTAMENT INTERBELIC ÎN ZONA SUPERBĂ, ULTRA-CENTRALĂ

regia Sebastian Mihăilescu

ÎNTR-O SEARĂ

regia Teodor Mirea

OMAGIU „J’AI TUÉ MA MÈRE”/ HOMAGE TO” I KILLED MY MOTHER”

regia Alex Mironescu

SPID

regia Bogdan Mureșanu

MEDA

regia Emanuel Pârvu

O NOAPTE ÎN TOKORIKI

regia Roxana Stroe

4:15 SF RŞITUL LUMII

regia Gabi Virginia Şarga & Cătălin Rotaru

REC

regia Lorand Toth & Doru Clita

40 DE ZILE

regia Sorin Tănase


Competiţia de scurtmetraj internaţional

HOPPTORNET

 regia Axel Danielson & Maximilien van Aertryck, Suedia

SPIDER WEB

regia Natalia Chernysheva, Rusia

DIE BADEWANNE/ THE BATHTUB

regia Tim Ellrich, Germania- Austria

QUI N’A PAS SA PART D’OMBRE/ WHO DOESN’T HAVE A DARK SIDE

regia Leo Favier, Franța

RÉPLIQUE/ PARTNER

regia Antoine Giorgini, Franța

ZU IHRER EIGENEN SICHERHEIT/ FOR YOUR OWN SAFETY

regia Florian Heinzen-Ziob, Germania

TRIAL & ERROR

regia Antje Heyn, Germania

TERMINALLY HAPPY

regia Adina Istrate, Marea Britanie – Norvegia

EDEN HOSTEL,

regia Gonzaga Manso, Spania

ALIKE

regia Daniel Martínez Lara & Rafa Cano Méndez, Spania

DOUĂ MALURI/ SECOND SHORE

regia Diana Munteanu, Franța

I SAID I WOULD NEVER TALK ABOUT POLITICS

regia Aitor Oñederra, Spania

EL ASCENSOR/ THE LIFT

regia Javier Polo, Spania

WINTER

regia Lina Roessler, Canada

HOMONIMOS ANONIMOS/ NAMESAKES ANONYMOUS

regia Jose Luis Santos Perez, Spania

THE SAME BLOOD

regia Mitry Semenov-Aleinikov, Belarus

OROLOGICA

regia Maurizio Temporin, Italia

SUBOTIKA – LAND OF WONDER

regia Peter Volkart, Elveția

EDITIA a XIII-a ANONIMUL, 8-14 august 2016

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, s-a desfasurat în perioada 8-14 august 2016 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, fiind urmata de Retrospectiva ANONIMUL 13, desfasurata in perioada 8-11 septembrie in Bucuresti la Cinema Elvira Popescu. Festivalul s-a desfășurat după structura de acum foarte cunoscută publicului și a inclus, pe lângă secțiunile competiționale- lungmetraj și scurtmetraj-, secțiunea OFF Românesc, secțiunea Actori în spatele camerei, precum și secțiunea dedicată filmelor HBO.
Invitatul special al ediției a fost regizorul coreean Park Chan-wook, recompensat cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului, trofeu inmanat de Miruna Berescu, Directorul Festivalului. “Este cel mai frumos trofeu pe care l-am primit vreodată și a fost cel mai frumos apus pe care l- am văzut vreodată”, a spus regizorul Park Chan-wook în discursul său de acceptare a Trofeului ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Gazda serii a fost actorul Alec Secăreanu. Gala a fost urmată de proiecția în premieră în România a celui mai recent film al său, THE HANDMAIDEN, inclus în Competiția Oficială la Cannes 2016. Filmul a fost proiectat în prezența regizorului, a actriței Kim Hae-sook (The Handmaiden; Thirst) și a producătorului Wonjo Jeong (Stoker; Snowpiercer- regia Bong Joon-ho).
Festivalul de Film ANONIMUL i-a dedicat de asemenea regizorului Park Chan-wook o restrospectivă în cadrul căreia au fost prezentate filmele JOINT SECURITY AREA, SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, LADY VENGEANCE și THIRST. Proiecția THIRST (Premiul Juriului, Cannes 2009) a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Park Chan-wook si cu actrița Kim Hae-sook. Regizorul Park Chan-wook a susținut de asemenea o amplă sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul și presa joi, 11 august, după proiecția OLDBOY (Marele Premiu al Juriului, Cannes 2004), ultimul film din cadrul retrospectivei Park Chan-wook.
SIERANEVADA, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, avandu-i in distributie pe Mimi Brănescu, Judith State, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru, Sorin Medeleni și Ana Ciontea, a fost prezentat în deschiderea Serii Filmului Românesc la ANONIMUL. Proiecția a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Cristi Puiu, actrițele Dana Dogaru și Ana Ciontea și producătorul Anca Puiu.

Seara Filmului Românesc a continuat cu proiecția scurtmetrajelor NINEL, regia Constantin Popescu și OASE PENTRU OTTO, regia Matei Lucaci- Grunberg- în prezența scenaristei Lia Bugnar și producătorului Anghel Damian- și a lungmetrajului MIRACOLUL DIN TEKIR, regia Ruxandra Zenide- Competiție lungmetraj, în prezența actriței Dorotheea Petre.

CÂINI, filmul de debut al lui Bogdan Mirică, film recompensat cu Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016, avandu-i in distributie pe Dragoș Bucur, Gheorghe Visu și Vlad Ivanov, a fost de asemenea proiectat la ANONIMUL 13. Paul Negoescu a revenit la ANONIMUL cu cel de-al doilea său lungmetraj: DOUĂ LOZURI, cu Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol în rolurile principale. ANONIMUL 13 a prezentat și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: ILEGITIM, în regia lui Adrian Sitaru, câștigător al Premiul C.I.C.A.E la Berlin 2016; DUBLU, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiață, proiectat în cadrul Competiției East of the West la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și 03.BYPASS, în regia lui Nap Toader, cu Alexandru Potocean, Medeea Marinescu și Gabriel Spahiu în rolurile principale.
In din cadrul secțiunii Actori în spatele camerei au fost prezentate filmele: CURMUDGEONS, cel mai recent scurtmetraj semnat de Danny DeVito- prezentat la Festivalul de Film Tribeca 2016-, KITTY, debutul regizoral al lui Chloë Sevigny și EN MOI, debutul Laetitiei Casta- ambele prezentate în cadrul Semaine de la Critique, Cannes 2016. În cadrul festivalului au fost proiectate de asemenea trei episoade din miniseria HBO ÎN ACEA NOAPTE/ THE NIGHT OF, regia Steven Zaillian și James Marsh, cu John Turturro și Riz Ahmed, precum si productia HBO DOAR O RĂSUFLARE/ A MERE BREATH, în regia Monicăi Lăzurean- Gorgan.
Începând din 2006, Fundația Anonimul acordă Premiul Ovidiu Bose Paștină unui film inclus în Competiția de scurtmetraj. ANONIMUL a prezentat anul acesta programul In memoriam Ovidiu Bose Paștină, ce a inclus cele 10 scurtmetraje distinse de-a lungul anilor cu premiul dedicat regizorului, alături de filmele ARTA APĂRĂRII INDIVIDUALE (1980), în regia lui Ovidiu Bose Paștină și DEASUPRA TUTUROR (2016), în regia fiului său, Iacob Paștină.  Serile de proiectii au fost deschise de concerte de blues, muzica clasica sau electro, sustinute de Jul Baldovin, Cvartetul Ambiance si Gojira.
Organizarea unei excursii in zona protejata a insulei Sahalin de catre Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, partenerul Festivalului, sub patronajul lui Ivan Patzaichin, folosind doar canotci la care au vaslit jurnalisti, bloggeri si invitati ai Festivalului, a fost una din experientele unice privind contactul cu frumusetea salbatica a Deltei Dunarii, care a dus la constientizarea asupra nevoii imediate de protejare a Deltei si de respectare a zonelor deja declarate ca fiind protejate.
Gala de Închidere a celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în cadrul căreia s-au anuntat si premiat câștigătorii desemnati de public, a fost urmată de un concert sustinut de trupa PARTIZAN si de proiecția filmelor câștigătoare.

Palmares ANONIMUL 2016

Filmele propuse de către selectorul Ludmila Cvikova (curator de film și fost selector la Rotterdam IFF și la Doha IFF) pentru Competiția de Lungmetraj au concurat pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.
Pentru Competiția de Scurtmetraj ANONIMUL 13, au fost înscrise peste 350 de scurtmetraje din 33 de țări, selecția acestora aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Trofelul ANONIMUL 2016: TĂRÂMUL ILUMINAȚILOR/ THE LAND OF THE ENLIGHTENED, în regia lui Pieter-Jan De Pue (Belgia).


Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: EDEN HOSTEL, regia Gonzaga Manso (Spania).
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: O NOAPTE ÎN TOKORIKI, regia Roxana Stroe.
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: HOPPTORNET/ TEN METER TOWER, regia Axel Danielson și Maximilien van Aertryck (Suedia).


Retrospectiva ANONIMUL 2016 s-a desfasurat in perioada 8-11 septembrie in Bucuresti la Cinema Elvira Popescu, publicul bucureștean putand vedea o selecție a filmelor din Competiția de lungmetraj, Competiția de scurtmetraj, filme din secțiunile non-competitive ale Festivalului, precum si filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent in luna august la Sfântu Gheorghe.