Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.
Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.
O prezență constantă la Cannes de peste două decenii, „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care transleaza poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde), Kawase a fost pentru prima dată prezentă în România .
Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini”, scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2023.
Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a votat câștigătorii ediției cu numărul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu în valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.
Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini pre-ilustrate.
Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL în 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de scurtmetraj internațional cu „Barbie”.
Anonimul 2023
2 Videos
0:16
0:16
https://youtube.com/watch?v=82NvxBGE7hk%3Frel%3D0%26showinfo%3D0%26ecver%3D2%26widget_referrer%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Fwp-admin%252Fpost.php%253Fpost%253D8149%2526action%253Delementor%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%26widgetid%3D7%26forigin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Farhiva-2023%252F%253Felementor-preview%253D8149%2526ver%253D1745671906%2526playlist%253D44f1e07%2526video%253D0555e64%26aoriginsup%3D1%26aorigins%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%26gporigin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Fwp-admin%252Fpost.php%253Fpost%253D8149%2526action%253Delementor%26vf%3D6
Focus Naomi Kawase
STILL THE WATER
regia Naomi Kawase
TRUE MOTHERS
regia Naomi Kawase
SWEET BEAN
regia Naomi Kawase
OLYMPICS FILM SIDE A
regia Naomi Kawase
Filme internaţionle în afara competiţiei
KIDNAPPED
regia Marco Bellocchio
YOUTH (SPRING)
regia Wang Bing
LAST SUMMER
regia Catherine Breillat
Competiţia de lungmetraj
FREMONT
regia Babak Jalali
STELLA IN LOVE
regia Sylvie Verheyde
TERRESTRIAL VERSES
regia Ali Asgari si Alireza Khatami
LEGUA
regia Filipa Reis si João Miller Guerra
THE QUARREL
regia Sanal Kumar
Competiţia de scurtmetraj românesc
Acolo unde bărcile nu ajung
Premiul „Ovidiu Bose Paștină”
regia Vlad Buzăianu
Alibaba
regia Vlad Popa
Antrenamentul de noape
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc
regia Bogdan Alexandru
Appalachia
regia Roxana Stroe
Berliner Kindl
regia Lucia Chicoş
Exercițiu de concediu
Lara Ionescu
Karina
regia Ilinca Hărnuţ
La distanță
regia Dana Rogoz
Sasha
regia Serghei Chivirigă
Să păstrăm distanța
regia Cecilia Ștefănescu
Venus
regia Carina-Gabriela Daşoveanu
Vreau să sparg sera
regia Teona Galgoţiu
Competiţia de scurtmetraj internaţional
All-inclusive
regia Duván Duque Vargas
Amok
regia Balázs Turai
As it was
regia Damian Kocur
Basri & Salma in a never-ending comedy
regia Khozy Rizal
Cherries
regia Vytautas Katkus
Forgive me tonight
regia Elvin Adigozel
Hunting period
regia Elodie Beaumont
My girl friend
regia Kawthar Younis
On Xerxes’ throne
regia Evi Kalogiropoulou
Pillow face
regia Saverio Cappiello
Smoke gets in your eyes
regia Alvin Lee
White ant
regia Shalini Adnani
Filme româneşti în afara competiţiei
Mammalia
regia Sebastian Mihăilescu
Tigru
regia Andrei Tănase
Castelul Crăiței
regia Liviu Mărghidan
Spre Nord
regia Mihai Mincan
Arsenie. Viața de apoi
regie Alexandru Solomon
De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin
regie Carla Maria Teaha
Între revoluții
regie Vlad Petri
Phoenix. Har/Jar
regie Cornel Mihalache
Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată
regie Claudiu Mitcu
Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii
regia Radu Jude
BLACK SEA GAS: HOW THEY DID IT
regia Andrei Dăscălescu
EDITIA aXX-a ANONIMUL, 14-20 august 2023
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a avut loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul festivalului a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, a ajuns pentru prima dată în România la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL.
Regizoarea de origine japoneză a debutat fulminant cu „Suzaku”, film cu care a obținut Premiul Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1997, devenind cel mai tânăr cineast distins cu acest premiu, la numai 27 de ani. Înainte de debutul său în ficțiune, a regizat o serie de scurtmetraje și filme documentare în care a atins mai mult tema relațiilor de familie, aceasta fiind dealtfel o temă recurentă a cineastei.
În 2007 obține Marele Premiu al Juriului la Cannes pentru „Mogari No Mori | The Mourning Forest”. Cariera sa este strâns legată de festivalul de pe croazetă, fiind o prezență constantă la Cannes de peste două decenii, opt dintre filmele sale au avut acolo premiera mondială, printre care și „Still the Water” (2014), „Sweet Bean” (2015) sau „Radiance” (2017). Este „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care translează poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde).
Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.
Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL a fost deschis de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.
La cea de-a 20-a ediție a Festivalului din Delta Dunării, Ludmila Cvikova face un arc peste timp prin filmele pe care le include în selecția competiției de lungmetraj de anul acesta, reunind cinci dintre cineaștii care au fost prezenți în competițiile ANONIMUL de-a lungul anilor. „Pentru această ediție aniversară am decis să nu căutăm să descoperim noi regizori pentru publicul nostru, așa cum o facem în fiecare an, ci să redescoperim regizori cunoscuți și apreciați în edițiile trecute, oferind spectatorilor filmele lor cele mai recente. Rezultatul este un mozaic colorat cu cinci filme ale unor autori remarcabili, cu povești și stiluri atrăgătoare.” declară aceasta.
Prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini” este scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami. În 2016 Ali Asgari a concurat pentru Trofeul ANONIMUL cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi.
Semnat de Babak Jalali, „Fremont” a fost distins la Karlovy Vary cu Premiul pentru regie. Jalali a fost prezent și în 2016 la ANONIMUL cu „Radio Dreams” distins în același an cu Tiger Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.
„Légua”, coregizat de Filipa Reis și João Miller Guerra, a venit la Sfântu Gheorghe după selecția din Quinzaine des cinéastes a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera mondială. Cuplul regizoral a mai fost la ANONIMUL în 2018 cu filmul lor de debut, „Djon Africa”.
„Stella in Love | Stella est amoureuse” a fost proiectat în competiția de la ANONIMUL, în premieră. Filmul selectat în 2022 la Locarno, unde a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film, îi urmează debutului autobiografic „Stella” cu care regizoarea Sylvie Verheyde a fost în competiția de la Sfântu Gheorghe în 2009.
Cineastul de origine indiană, Sanal Kumar Sasidharana, a avut parte de recunoașterea internațională odată cu selecția în competiția de la Rotterdam cu „Sexy Durga” pentru care a fost premiat cu Tiger Award și pe care a venit să-l introducă personal publicului român la ANONIMUL. Cel mai nou film al său cu care a venit la Festival este „The Quarrel | Vazhakku”.
Din cele peste 100 de filme înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, criticul de film Ionuț Mareș a ales 12 titluri ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe și intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt: „Acolo unde bărcile nu ajung” – regia Vlad Buzăianu, „Alibaba” – regia Vlad Popa, „Antrenamentul de noape” – regia Bogdan Alexandru, „Appalachia” – regia Roxana Stroe, „Berliner Kindl” – regia Lucia Chicoş, „Exercițiu de concediu” – Lara Ionescu, „Karina” – regia Ilinca Hărnuţ, „La distanță” – regia Dana Rogoz, „Sasha” – regia Serghei Chivirigă, „Să păstrăm distanța” – regia Cecilia Ștefănescu, „Venus” – regia Carina-Gabriela Daşoveanu și „Vreau să sparg sera” – regia Teona Galgoţiu.
Din cele peste 270 de filme înscrise, selecționerul Ionuț Mareș a ales pentru competiția internațională de scurtmetraj 12 titluri ce fac înconjurul lumii în douăsprezece povești dintre care publicul festivalului va trebui s-o aleagă, prin vot, pe cea câștigătoare.
Acestea sunt: „All-Inclusive” regizat de Duván Duque Vargas, „Amok” de Balázs Turai, „As It Was” de Damian Kocur, „Basri & Salma In A Never-Ending Comedy” de Khozy Rizal, „Cherries” în regia lui Vytautas Katkus, „Forgive Me Tonight” de Elvin Adigozel, „Hunting” de Elodie Beaumont, „My Girlfriend” de Kawthar Younis, „On Xerxes’ Throne” semnat de Evi Kalogiropoulou, „Pillow Face” de Saverio Cappiello, „Smoke Gets In Your Eyes” de Alvin Lee și „White Ant” regizat de Shalini Adnani.
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de
actorul Sorin Miron, a reunit, în afara filmelor din competiții, zece lungmetraje românești. Între ele, spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră națională, cel mai nou film semnat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, recent premiat la Locarno. Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la ANONIMUL și „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiței” și filmele documentare „Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon, „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” de Claudiu Mitcu și „Între revoluții” semnat de Vlad Petri.
„Vocația mea, filmul”, programul destinat adolescenților din satele Deltei Dunării, a ajuns anul acesta la a doua ediție și s-a desfășurat între 15-20 august în cadrul Festivalului. Având un rol integrator în dezvoltarea comunității și, în mod special, în educarea și dezvoltarea tinerilor, atelierul le oferă participanților noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu. Emanuel Pârvu (actor și regizor), Ionuț Mareș (critic de film, selecționer), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat și la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor și muzician) și Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit și au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociația FAMart cu sprijinul E-ON România.
ANONIMUL 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaștii participanți la festival au luat parte la o discuție deschisă din seria ANONIMUL Talks care a adus publicul în dialog direct cu cu actorii Vlad Ivanov și Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon și Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon și Miruna Berescu, selecționerii Ludmila Cvikova, Ionuț Mareș și cineastul Laurențiu Damian – Președintele Uniunii Cineaștilor din România. Împreună au încercat să afle mai multe unii de la alții despre așteptările pe care le au fiecare și au identificat posibile soluții pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg. Partener de tradiție al Festivalului, OTP Bank România a organizat acțiunea de ecologizare „Vrem o Deltă ca în filme” în cadrul căreia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfântu Gheorghe împreună cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar și membri ai echipelor OTP Bank România și ANONIMUL) cu ajutorul cărora s-au colectat 28 de saci de deșeuri, însemnând peste 400 de kilograme de material ce urmează să fie reciclat.
Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul Groupama și al voluntarilor SMURD.
Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film, iar gala de închidere ANONIMUL 2023 a fost urmată de un concert Șuie Paparude.
Programul festivalului ANONIMVL 2023 poate fi vizualizat în linkul de mai jos:
Program Anonimul 2023
Programul retrospectiv al festivalului ANONIMVL 203 poate fi vizualizat în linkul de mai jos:
Program Retrospectiva Anonimul 2024
Previous
Next
Parteneri 2024
Filmul de deschidere
×
THE SEED OF THE SACRED FIG
Titlu România: TBA
2024, Germania, Franța, Iran
Gen: Dramă
Regie: Mohammad Rasoulof
Distribuția: Missagh Zareh, Mahsa Rostami, Soheila Golestani
Limba: Persană
Lansare în România: 31 ianuarie 2025
Durată: 168′
Sinopsis:
Iman, un judecător la Tribunalul Revoluționar din Teheran, se confruntă cu neîncredere și paranoia pe măsură ce protestele politice din țară se intensifică, iar arma sa dispare în mod misterios. Suspectând implicarea soției sale, Najmeh, și a fiicelor sale, Rezvan și Sana, acesta impune măsuri drastice acasă. Tensiunea crește, iar normalitatea vieții de familie este suspendată.
Premii: Jury Special Prize, Cannes Film Festival 2024
Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.
Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.
O prezență constantă la Cannes de peste două decenii, „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care transleaza poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde), Kawase a fost pentru prima dată prezentă în România .
regia Mohammad Rasoulof
Filmul de închidere
×
MEMORY
SUA, Mexic, 2023
Gen: Dramă
Regia: Michel Franco
Scenariu: Michel Franco
Imagine: Yves Cape
Cu: Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber, Merritt Wever, Elsie Fisher, Jessica Harper, Josh Charles
Sinopsis:
Sylvia (Jessica Chastain) este o asistentă socială care duce o viață simplă și organizată: fiica ei, slujba ei, întâlnirile ei AA. Aceasta este dată peste cap când Saul (Peter Sarsgaard) o urmărește acasă de la reuniunea lor de liceu. Întâlnirea lor surprinzătoare va avea un impact profund asupra amândurora, deschizând ușa către trecut.
Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 2023
Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2023
Trailer:
Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a votat câștigătorii ediției cu numărul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu în valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.
Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini pre-ilustrate.
Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL în 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de
scurtmetraj internațional cu „Barbie”.
regia Michel Franco
Off Section Cannes
×
MARCELLO MIO
Franța, Italia, 2024
Comedie/Dramă
Durată: 120’’
Regie: Christophe Honoré
Scenariu: Christophe Honoré
Imagine: Rémy Chevrin
Cu: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Fabrice Luchini, Nicole Garcia, Benjamin Biolay, Melvil Poupaud, Hugh Skinner
Sinopsis:
Aceasta este povestea unei femei pe nume Chiara. Ea este actriță, fiica lui Marcello Mastroianni și Catherine Deneuve. În timpul unei veri în care realitatea ei începe să se destrame, Chiara decide să trăiască precum tatăl ei. Se îmbracă ca el. Vorbește ca el. Respiră ca el. Imitarea Chiarei este atât de convingătoare încât oamenii din jurul ei încep să creadă. O numesc „Marcello”.
Festivaluri: Cannes Film Festival, Official Selection Competition, 2024
Trailer:
CAUGHT BY THE TIDES
China, 2024
Durată: 111’’
Dramă
Regie: Jia Zhang-Ke
Scenariu: Jia Zhang-Ke, Wan Jiahuan
Imagine: Yu Lik-Wai, Eric Gautier
Cu: Zhao Tao, Li Zhubin, Pan Jianlin, Lan Zhou
O poveste de dragoste durabilă, dar fragilă, împărtășită de Qiaoqiao și Bin, plasată în China, de la începutul anilor 2000 până în prezent. Captivați unul de celălalt, Qiaoqiao și Bin s-au bucurat de tot ceea ce orașul avea de oferit, cântând și dansând. Până într-o zi, când Bin își dorește să-și încerce norocul într-un loc mai mare decât Datong. A plecat fără nicio veste. Ceva timp mai târziu, Qiaoqiao decide să pornească într-o călătorie pentru a-l căuta. Întinzându-se pe parcursul a 21 de ani într-o țară care trece prin transformări profunde, filmul oferă o nouă perspectivă asupra Chinei contemporane, precum și asupra experiențelor individuale în contextul schimbărilor emoționale și sociale tumultoase.
Festivaluri: Cannes Film Festival, Official Selection Competition, 2024
Trailer:
TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII
România, 2024
Durată: 105’’
Dramă
Regie: Emanuel Pârvu
Scenariu: Emanuel Pârvu
Imagine: Silviu Stavilă
Cu: Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu Berescu, Valediu Andriuță, Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru
Sinopsis:
Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici ințelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție.
Festivaluri: Festivalul de Film de la Cannes, Competiția Oficială – Queer Palm 2024
Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2024
Trailer:
OH, CANADA
SUA, 2024
Durată: 95’
Dramă/Comedie
Regie: Paul Schrader
Scenariu: Paul Schrader
Imagine: Andrew Wonder
Cu: Richard Gere, Uma Thurman, Jacob Elordi, Victoria Hill, Michael Imperioli
Sinopsis:
Un renumit regizor canadian de documentare oferă un ultim interviu unuia dintre foștii săi studenți pentru a spune întregul adevăr despre viața sa. O confesiune filmată chiar în fața soției sale…
Festivaluri: Competiția Oficială, Festivalul de Film de la Cannes 2024
×
THE GIRL WITH THE NEEDLE
Denmark, Poland, Sweden, 2024
Durată: 115’’
Police/Drama
Regie: Ena Sendijarević
Scenariu: Ena Sendijarević
Imagine: Emo Weemhoff
Cu: Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer
Sinopsis:
Pe o insulă îndepărtată din Indonezia, în ultimele zile ale erei coloniale, proprietarul olandez al unei plantații de zahăr, Jan, și soția sa Agathe sunt la vârful ierarhiei sociale. Asta până când Jan, întorcându-se de la vizita nocturnă la concubina sa Siti, moare subit în fața soției sale. Disperată să păstreze privilegiile statutului ei, Agathe își forțează fiul înstrăinat, Cornelis, și soția sa însărcinată, Josefien, să vină din Europa pentru a prelua afacerea de familie. În mijlocul unei revolte a muncitorilor, Cornelis își expune planurile pentru schimbări progresiste. Dar când testamentul lui Jan o pune pe Siti în fruntea moștenirii familiale, idealurile se dovedesc a fi goale și sângele se dovedește a fi mai gros decât apa.
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Locarno, 2023 | 2 premii, inclusiv: Cel Mai Bun Interpret
Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2023
Festivalul Internațional de Film de la São Paulo, 2023
Festivalul de Film de la Istanbul, 2024 | Câștigător: Premiul Special al Juriului
Trailer:
THREE LIVES & ONLY ONE DEATH
Franța, Portugalia, 1996
Durată: 123’’
Comedie
Regie: Raoul Ruiz
Scenariu: Raoul Ruiz, Pascal Bonitzer
Imagine: Laurent Machuel
Cu: Marcello Mastroianni, Anna Galiena, Marisa Paredes, Melvil Poupaud, Chiara Mastroianni
Sinopsis:
Acestea sunt poveștile succesive – și tragic încurcate – ale lui Mateo Strano, un reprezentant de vânzări, care se întoarce la soția sa Maria după o perioadă prelungită de absență; ale lui Georges Vickers, un profesor renumit de antropologie devenit cerșetor, care este îndrăgostit de Tania, o „maîtresse” din Pigalle; și ale lui Luc Allamand, un om de afaceri influent prins într-o minciună gigantică ce devine realitate. Aceste trei povești, parțial coșmar, parțial comedie, sunt de fapt doar una. Cei trei protagoniști ai noștri sunt, de fapt, același personaj: o persoană deține într-adevăr (cel puțin) trei vieți, la fel ca oricine altcineva, dar poate avea o singură moarte: o moarte care este inevitabil tragică, deoarece o persoană nu poate trăi fără impunitate trei vieți diferite.
Festivaluri: Cannes Film Festival, Official Selection Competition, 1996
Trailer:
MARCELLO MIO
regia Christophe Honoré
CAUGHT BY THE TIDES
regia Jia Zhang-Ke
TREI KILOMETRI PÂNĂ LA CAPĂTUL LUMII
regia Emanuel Pârvu
OH, CANADA
regia Paul Schrader
THE GIRL WITH THE NEEDLE
regia Magnus von Horn
THREE LIVES & ONLY ONE DEATH
regia Raoul Ruiz
Competiţia de lungmetraj
×
BANEL & ADAMA
Senegal, Franța, Mali, 2023
Durată: 87′
Regie: Ramata-Toulaye Sy
Scenariu: Ramata-Toulaye Sy
Imagine: Amine Berrada
Cu: Khady Mane, Mamadou Diallo, Binta Racine Sy, Moussa Sow
Sinopsis:
Adolescenta Mathilde și tatăl ei merg pe o motocicletă pe un drum flamand nesfârșit, în drum spre a o vizita pe mama lui Mathilde, care a fost internată într-un spital de psihiatrie. Mathilde nu știe cum să facă față acestei situații. În timp ce vara fierbinte și prima iubire o cheamă, ea este sfâșiată între dorință și remușcări.
Festivaluri: Festivalul de Film de la Cannes, Competiția Oficială, 2024
Trailer:
CITY OF WIND
Franța, Mongolia, Portugalia, Olanda, Germania, Qatar, 2023
Durată: 103′
Regie: Lkhagvadulam Purev-Ochir
Scenariu: Lkhagvadulam Purev-Ochir
Imagine: Vasco Viana
Cu: Tergel Bold-Erdene, Nomin-Erdene Ariunbyamba, Anu-Ujin Tsermaa, Bulgan Chuluunbat, Ganzorig Tsetsgee
Sinopsis:
Un șaman spiritual este un membru crucial al comunității, cel pe care toată lumea se bazează atunci când are nevoie de ghidare morală și spirituală. Ce se întâmplă când acel șaman este un elev de liceu de 17 ani care trebuie să își echilibreze responsabilitățile spirituale profunde în timp ce jonglează cu o altă viață – cea de elev de liceu – muncind din greu pentru a reuși în societatea rece și impasibilă a Mongoliei moderne. Vă prezentăm pe Ze, un șaman mongol blând de 17 ani…
Festivaluri: Festivalul de Film de la Cannes, Competiția Oficială, 2024
Trailer:
EXCURSION
Bosnia și Herțegovina, Croația, Serbia, Franța, Norvegia, Qatar, 2023
Durată: 93′
Regie: Una Gunjak
Scenariu: Una Gunjak
Imagine: Matthias Pilz
Cu: Asja Zara Lagumdžija, Nada Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović
Sinopsis:
În Sarajevo, o adolescentă care caută validare susține că a făcut sex, pentru prima dată, în timpul unui joc „adevăr sau provocare” între colegii de gimnaziu. Prinsă în propria-i minciună, inventează o sarcină, și devine centrul unei controverse scăpate de sub control.
Festivaluri: Mențiune Specială, Concorso Cineasti del Presente, Locarno 2023
Nominalizat pentru debut la European Film Awards 2023
Selecție Oficială Tallinn Black Nights 2024
Trailer:
PHOTOPHOBIA
Slovacia, Republica Cehă, Ucraina, 2023
Durată: 71’
Regie: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Scenariu: Marek Leščák, Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Imagine: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Cu: Nikita Tyshchenko, Viktoriia Mats, Yana Yevdokymova, Yevhenii Borshch
Sinopsis:
Într-o dimineață rece de februarie, Niki, în vârstă de 12 ani, și familia sa ajung la stația de metrou din Harkov pentru a se adăposti de războiul terifiant. Pentru familia lui Niki, lumina zilei este sinonimă cu un pericol mortal, iar băiatul nu are voie să părăsească incinta stației, trăind sub lumina constantă a neoanelor. În timp ce hoinărește fără țintă printre vagoanele abandonate și platformele pline, Niki o întâlnește pe Vika (11 ani) și o lume nouă i se deschide. Pe măsură ce legătura lor se întărește, copiii găsesc din nou curajul de a simți soarele pe fețele lor.
Festivaluri: Festivalul de Film de la Veneția, 2023 | Câștigător: Premiul Europa Cinemas Label
Festivalul Internațional de Film de la São Paulo, 2023
Trailer:
SWEET DREAMS
Olanda, Suedia, Indonezia, Franța, 2023
Durată: 98′
Regie: Ena Sendijarević
Scenariu: Ena Sendijarević
Imagine: Emo Weemhoff
Cu: Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer
Sinopsis:
Pe o insulă îndepărtată din Indonezia, în ultimele zile ale erei coloniale, proprietarul olandez al unei plantații de zahăr, Jan, și soția sa Agathe sunt la vârful ierarhiei sociale. Asta până când Jan, întorcându-se de la vizita nocturnă la concubina sa Siti, moare subit în fața soției sale. Disperată să păstreze privilegiile statutului ei, Agathe își forțează fiul înstrăinat, Cornelis, și soția sa însărcinată, Josefien, să vină din Europa pentru a prelua afacerea de familie. În mijlocul unei revolte a muncitorilor, Cornelis își expune planurile pentru schimbări progresiste. Dar când testamentul lui Jan o pune pe Siti în fruntea moștenirii familiale, idealurile se dovedesc a fi goale și sângele se dovedește a fi mai gros decât apa.
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Locarno, 2023 | 2 premii, inclusiv: Cel Mai Bun Interpret
Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2023
Festivalul Internațional de Film de la São Paulo, 2023
Festivalul de Film de la Istanbul, 2024 | Câștigător: Premiul Special al Juriului
Trailer:
BANEL & ADAMA
regia Ramata-Toulaye Sy
CITY OF WIND
regia Lkhagvadulam Purev-Ochir
EXCURSION
regia Una Gunjak
PHOTOPHOBIA

regia Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
SWEET DREAMS
regia Ena Sendijarević
Competiţia de scurtmetraj românesc
×
Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri
2024
Regie: Alexandru Solomon
Scenariu: Naomi Kawase
Cu: Alexandru Repan, Cezar Antal
Sinopsis:
Documentaristul îl filmează cu o cameră ascunsă pe fostul Securist. Primul îl suspectează pe al doilea că – în urmă cu 60 de ani – l-a urmărit și fotografiat pe Arsenie Boca, celebrul călugăr alungat pe atunci din mănăstire. Supraveghetorul este acum cel supravegheat, roata istoriei s-a întors pe dos; dar lucrurile iau o turnură proastă.
×
Buffon
2024
Durată: 16′
Regie: Bogdan Theodor Olteanu
Cu: Ioana Bugarin, Alice Ioana Cosma, Stefania Cîrcu, Alin Florea
Sinopsis:
Când o echipă de investigare a crimei ajunge într-un mic sat de lângă București pentru a evalua circumstanțele unui deces suspect, treaba lor pare obișnuită la început. Cu ajutorul unei comunități derutate, strâns unite, vinovatul este găsit în câteva ore. Însă ei descoperă curând că ce se întâmplă după arestare este mult mai dificil decât ancheta în sine.
×
Claudia (working title)
Durată: 20′
Regie: Adrian Sitaru
Cu: Claudia Maftei, Levente Kocksardi
Sinopsis:
O ficțiune improvizată despre o echipă de filmare care dorește să facă un film despre o femeie fără adăpost, ca actriță, ajungând să îi submineze cu falsă bunăvoință imaginea și să nu îi ofere adevărat un rol. În alte cuvinte, despre ipocrizia producției de filme.
×
Dacă voi pluti
2024
Durată: 12’
Documentar
Regie: Bogdan Alecsandru
Cu: Paula Pîrvu, Cătălina Romaneț, Andrada Ionescu, Gloria Radu
Sinopsis:
Vio nu plănuia să vină la bazin azi. Își disprețuiește mult colegii de clasă: în special pe Sara, cea mai populară fată din grup.
×
FuckYou LoveYou
Italia, 2023
Durată: 20′
Regie: Elias Ferchin Musuret
Cu: Ana Dumitrașcu, Paul Radu
Sinopsis:
Alex si Iulia încearcă să resusciteze o relatie care a început doar ca o atracție sexuală. Deși lucrurile între ei sunt încheiate, Iulia se hotărăște să-i mai dea o șansă să vadă dacă sentimentele sunt reciproce si merită să reia totul de la început. „Într-o societate în care suntem bombardati de fantezii sexuale, cu parteneri pe care ii putem schimba oricand, devenim incapabili de a mai iubi sincer si de a ne angaja într-o relatie.”
×
(ÎN)CERC
2024
Durată: 17′
Regie: Andreea Parfenov
Cu: Ana Dumitrașcu, Ana Maria Pop, Alexandru Munteanu, Ecaterina Elena Lupu, Ioana Flora
Sinopsis:
Într-o călătorie nocturnă, Laura încearcă să scape pentru a nenumărata oară din relația sa toxică, luându-și și peștișorul de acvariu cu ea. De aceasta dată însă, nimeni nu o mai ia în serios.
×
Între marginile zilei
2023
Durată: 20′
Regie: Andreea Lăcătuș
Cu: Andreea Grămoșteanu, Maria Hillerin, Alex Călin
Sinopsis:
În miez de noapte, Mara (10) și mama ei intră în București căutând refugiu la rude. Tocmai ce au fugit de acasă după un eveniment domestic violent. Plănuiesc să rămână la mătușa Marei pentru câteva zile, să se regrupeze, plănuind un nou început departe de casă. Însă pare că toată lumea pretinde că știe ce este mai bine pentru ele, iar „a ajuta” este doar o chestiune de percepție. Pe măsură ce începe să obosească din ce în ce mai mult, Mara începe să-și pună la îndoială relațiile cu adulții din jurul ei. Aceasta este noaptea în care Mara începe să-și piardă încrederea.
×
Neliniște
2024
Durată: 17′
Regie: Simona Deaconescu
Cu: Lara Comănescu, Nelu Serghei
Sinopsis:
Într-un sat sărăcăcios din Delta Dunării, Mara, 11 ani, în criză, traversează canalele strâmte într-o barcă veche, confruntându-se cu prima menstruație. Fiind îngrijită de un bunic rușinat să-i ofere educație sexuală, Mara caută răspunsuri de la prieteni într-o lume secretă, comunicând într-un cod știut numai de ei.
×
O altă primăvară
2024
Durată: 16′
Regie: Claudiu Mitcu
Cu: Ilinca Sava, Mara Bugarin, Ioana Abur, Vlad Crudu, Șerban Pavlu
Sinopsis:
Ioana, o fată de 13 ani dintr-un oraș de provincie din România comunistă, încearcă să facă față evenimentelor din ziua în care se maturizează.
×
Pisica moartă
2023
Durată: 19’
Regie: Ana-Maria Comănesc
Cu: Dana Marineci, Cristiana Luca, Robi Urs
Sinopsis:
Ioana vrea să fie alături de bunul ei prieten, Robert, când acestuia îi moare pisica. Ea speră să-i arate cât de mult ține la el, dar înmormântarea se complică atunci când el mai aduce pe cineva.
×
Scuze, sunt mut!
2024
Durată: 18’
Regie: Michael Cuptor
Cu: Cristian Bota, Victoria Cociaș, Vlad Brumaru, Andrei Turcu
Sinopsis:
Cristi, care a rămas mut în urma unei traume din trecut, își dedică viața îngrijirii bunicii sale grav afectată de demență. Zilele lor sunt dificile, dar pline de afecțiune și grijă reciprocă. Într- o zi, după ce se întorc de la piață, Cristi și bunica sa descoperă o surpriză neplăcută acasă, care va pune la încercare puterea lor de a face față adversităților și va dezvălui noi provocări în viața lor deja complicată.
×
Singură și tristă
2023
Durată: 15’
Regie: Cristian Dorobanțu-Mereuță
Cu: Catinca Dorobanțu-Mereuță, Oana Mereuță
Sinopsis:
Valentina se trezește într-o dimineață, descoperind că problema ei de auz se agravează. În așteptarea sufocantă de a intra în contact cu medicul, tot ce își dorește este să stea singură și să-și amelioreze atacul de panică. Însă când mama ei îi face o vizită neașteptată, situația alunecă într-un alt tip de problemă de auz: cea dintre mamă și fiică.
×
Somnoroșii
2024
Durată: 15′
Regie: Tudor Cristian Jurgiu
Cu: Costinel Antone, Mihai Marcu, Mihaela Rădescu
SINOPSIS:
Titi primește un apel video de la mama sa din Italia și vorbește fără sens, interogând-o despre cercei noi. Sorin, singurul său prieten, asistă la discuție, arătând atracție față de Titi. Într-o noapte, Titi își sună mama pentru a afla despre presupusul ei iubit italian.
×
WTF LUCI!?
2024
Durată: 15′
Regie: Paul Radu
Cu: Theo Costache, Lavinia Pele, Costel Cascaval
SINOPSIS:
Luci primește un cufār misterios din partea rudelor. Deși inițial vrea să îl vândă, realizează că nu e un simplu cufăr și se hotărăște să îl păstreze.
Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri
regia Alexandru Solomon
Buffon
regia Bogdan Theodor Olteanu
Claudia (Working Title)
regia Adrian Sitaru
Dacă voi pluti
regia Bogdan Alecsandru
FuckYou LoveYou
regia Elias Ferchin
(În)cerc

regia Andreea Parfenov
Între marginile zilei
regia Andreea Lăcătuș
Neliniște
regia Simona Deaconescu
O altă primăvară
regia Claudiu Mitcu
Pisica moartă
regia Ana-Maria Comănescu
Scuze, sunt mut!
regia Michael Cuptor
Singură și tristă
regia Cristian Dorobanțu-Mereuță
Somnoroșii
regia Tudor Cristian Jurgiu
WTF Luci!?

regia Paul Radu
Competiţia de scurtmetraj internaţional
×
A summer’s end Poem
China, Elveția, Malaysia, 2024
Durată: 15’
Regie: Lam Can-Zhao
Cu: Cai Jingbo
Sinopsis:
Cu puțin timp înainte de sfârșitul vacanței de vară, un băiat de la țară își cheltuie economiile pe visul său de a avea o coafură de oraș – cu rezultate surprinzătoare. O poveste despre despărțirea de copilărie și sfârșitul poetic al unei veri.
×
Abraham
Iran, 2024
Durată: 13’
Regie: Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini
Cu: Hamid Pourazari, Sajad Afsharian, Safoura Khoshtinat, Hadi Sheikholeslami, Hasti Moraveji
Sinopsis:
Un tânăr transsexual pe nume Abraham a fost ucis și incinerat într-o peșteră dintr-un mic sat. Principalul suspect este tatăl său religios care se roagă zilnic într-o moschee.
×
Group Picture
Italia, 2023
Durată: 17’
Regie: Tommaso Frangini
Cu: Niccolò Ferrero, Gianluca Zaccaria , Giacomo Martini, Camilla Violante, Carolina Tomassi
Sinopsis:
Federico își sărbătorește ziua de naștere la munte cu grupul său de prieteni apropiați. În ciuda amintirilor și a anilor petrecuți împreună, mintea lui Federico este împovărată de îndoieli și incertitudini legate de viitor, ceea ce îl va determina să reflecteze asupra relațiilor sale și asupra propriei persoane.
×
Lemon Tree
SUA, 2023
Durată: 17′
Regie: Rachel Walden
Cu: Jordan Thomas Alexander, Robin Channing, Emily Costantino, Leyla Nuritova, Charlie Chaspooley Robinson, Gordon Rocks
Sinopsis:
La un carnaval de Halloween, un tată tânăr fură iepurele unui magician pentru a-și impresiona fiul de zece ani. Emoția furtului mărunt se dizolvă rapid în realitate când băiatul este pus în situația de a-i duce în siguranță acasă pe el, pe tatăl său și pe noul lor animal de companie.
×
Los Mosquitos
SUA, Costa Rica, 2024
Durată: 14′
Regie: Nicole Chi
Cu: Abigail Hernandez, Natalia Rodríguez, Magdalena Álvarez
Sinopsis:
Aby, o imigrantă din Honduras în vârstă de 15 ani, își croiește drumul în viața din Statele Unite alături de vărul ei, sosit recent. De Ziua Recunoștinței, spiritul rebel al lui Aby intră în conflict cu așteptările îngrijitorului ei, intensificându-i dorința de a scăpa de viața de acasă.
×
None of that
Argentina, Spania, SUA, 2023
Durată: 17′
Regie: Francisco Canton
Cu: Érica Rivas, Miranda de la Serna, Mara Bestelli
Sinopsis:
În timp ce o mamă conduce împreună cu fiica ei prin suburbiile bogate, lovește accidental cu mașina un petic de flori frumoase al unei vile. Fiica trebuie să găsească o soluție, înainte ca fascinația viscerală a mamei pentru casă și proprietarul acesteia să le ducă pe amândouă într-un punct fără întoarcere.
×
The Stays
Mexic, 2024
Durată: 10′
Regie: Marinthia Gutiérrez
Cu: Marianna Escobedo, Sofia Jofré, Násmar Guzmán, Leo Aldair, Brenda Bellozo Flora
Sinopsis:
În Tijuana, Mexic, Laura este acceptată într-un program de masterat în dans în străinătate și trebuie să ia rapid o decizie. Iese cu prietena ei, Ana, care presupune că nu va accepta oferta pentru că este încă afectată de fostul ei, José. Pe parcursul serii, în centrul orașului, Laura observă diverse fete care o urmăresc atent oriunde merge. Distrasă și anxioasă, nu reușește să se distreze ca prietenii ei și este constant iritată de presupunerile pe care aceștia le fac despre ea. După o întâlnire cu José mai târziu în noapte, Laura îi duce trupul la un grup de dansatoare vampir – fetele pe care le-a văzut de-a lungul nopții – și este inițiată în grup.
×
The Masterpiece
Spain, 2024
Durată: 20′
Director: Alex Lora
Regie: Elias Ferchin Musuret
Cu: Daniel Grao, Babou Cham, Melina Metthews, Adam Norou, Guido Grao
Sinopsis:
Leo și Diana, un cuplu bogat, aduc un televizor stricat la un punct de reciclare. Îi întâlnesc pe Salif și pe fiul său, doi negustori de fier vechi. Diana le cere să vină la casa lor pentru a lua mai multe obiecte. Odată ajunși acolo, Leo îi privește cu neîncredere în timp ce colectează obiectele, până când observă că negustorii de fier vechi au ceva ce își doresc.
×
The Nominees
Lituania, 2024
Durată: 15’
Regie: Birutė Kapustinskaitė
Cu: Aldona Vilutytė, Rasa Samuolytė, Rytis Saladžius, Kiril Glušajev, Martynas Nedzinskas
Sinopsis:
Autobuzul plin de actori se întoarce acasă după Premiile Naționale de Arte Performative: toți fuseseră nominalizați, dar niciunul nu a primit vreun premiu.
×
The real truth about the fight
Croația, 2024
Durată: 14′
Regie: Andrea Slaviček
Cu: Vida Tunguz, Ana Ugrina, Lucija Plesac, Lily Antić, Lola Jelčić
Sinopsis:
Între problemele de la școală, drama cu fete răutăcioase, versuri captivante și o mașină albastră misterioasă, adolescenta Lena, uneori distrasă sau întreruptă, ne povestește adevărata istorie din spatele Marii Lupte. Dar ce nu ne spune ea?
×
Tits
Norvegia, 2023
Durată: 12′
Regie: Eivind Landskiv
Cu: Marie Bya, Snorre Kind Monsson, Tharshana Manohara, Leo Moreno Christiansen
Sinopsis:
După o ceartă, cele mai bune prietene Jasmine și Iben se pierd una de cealaltă pe plajă. Jasmine se întâlnește cu fetele. Iben se apropie de Jonas, băiatul de care este înnebunită. Mai târziu, băiatul aparent timid, Oscar, are o întâlnire neplăcută cu Iben. Când amândoi sunt lăsați în urmă de prietenii lor, unul dintre ei face un gest prietenos și curând își dau seama că se confruntă cu probleme similare. Noaptea de vară nu decurge așa cum se așteptau, dar duce la o experiență care ar putea fi începutul unei relații neașteptate.
×
The Ultraviolet
Belgia, Olanda, 2024
Durată: 24′
Regie: Veerle De Wilde
Cu: Pip Campbell, Titus De Voogdt, Naomi Velissariou, Hadewych Minis, Fons Dhaenens
Sinopsis:
Adolescenta Mathilde și tatăl ei merg pe o motocicletă pe un drum flamand nesfârșit, în drum spre a o vizita pe mama lui Mathilde, care a fost internată într-un spital de psihiatrie. Mathilde nu știe cum să facă față acestei situații. În timp ce vara fierbinte și prima iubire o cheamă, ea este sfâșiată între dorință și remușcări.
A summer’s end Poem
regia Lam Can-Zhao
Abraham
regia Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini
Group Picture
regia Tommaso Frangini
Lemon Tree
regia Rachel Walden
Los Mosquitos
regia Nicole Chi
None of that
regia Francisco Canton
The Stays
regia Marinthia Gutiérrez
The Masterpiece

regia Alex Lora
The Nominees
regia Birutė Kapustinskaitė
The real truth about the fight
regia Andrea Slaviček
Tits
regia Eivind Landskiv
Ultraviolet
regia Veerle De Wilde
Off Section
×
CAPTURA
România, Bulgaria, 2023
Durată: 76’
Dramă
Regie: Adi Voicu
Scenariu: Adi Voicu
Imagine: Krum Rodriguez
Cu: Yann Verburgh, Nicoleta Lefter
Sinopsis:
Imaginile televizate arată că protestatarii au invadat centrul Bucureștiului. Sentimentul eliberării din propria lui captivitate, îl determină pe Sami să ia contact direct cu realitatea. Ascuns în spatele camerei de filmat devine victima jandarmilor care tocmai au eliberat Piața Universității. Trecerea neașteptată din planul virtual în cel real, îi determină schimbarea radicală a percepției asupra propriului univers.
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Sofia, 2024
Trailer:
SĂPTĂMÂNA MARE
România, Elveția, 2024
Durată: 130’
Dramă
Regie: Andrei Cohn
Scenariu: Andrei Cohn
Imagine: Andrei Butică
Cu: Doru Nicolae Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Ana Ciontea, Dinu Gheorghe Mario, Iulian Postelnicu, Cristina Flutur
Sinopsis:
Săptămâna Mare, undeva pe la 1900, în România. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.
Festivaluri: Berlinale 2024
Trailer:
ALICE ON & OFF
România, 2024
Durată: 85′
Documentar
Regie: Isabela Von Tent
Imagine: Isabela Von Tent
Sinopsis:
Alice este o fată neiubită, captivă în existența unei mame tinere. La 16 ani, se îndrăgostește de Dorian, care a sărit de 50. Deși se căsătoresc și au un fiu, Aristo, ecourile familiare ale propriei sale copilării dificile ies din nou la iveală. Într-o dinamică familială în care este forțată să asigure singură subzistența, Alice recurge la videochat și își ignoră aspirațiile artistice, în timp ce se luptă cu adicţia. Un portret intransigent al traumei transgeneraționale, în care Alice se zbate să fie prezentă în viața lui Aristo, să-și urmeze visurile și să se regăsească.
Festivaluri:
Festivalul de Film de la Cracovia – competiția internațională, 2023
FIPRESCI award, Transilvania IFF, 2023
Special Mention What’s Up Doc international documentary competition, Transilvania IFF
Best Debut, Transilvania IFF 2023
Sarajevo Film Festival 2023
Trailer:
VIS. VIAȚĂ
România, 2024
Durată: 84’’
Documentar
Regie: Ruxandra Gubernat
Scenariu: Ruxandra Gubernat, Irina Dobriță, Henry Rammelt
Imagine: Andrei Dudea
Cu: Una Toma, Ștefania Gârțu, Habet Gilbert
Sinopsis:
“Vis.Viață” urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Sofia, 2024
Trailer:
FAMILIAR
România, Franța, Taiwan, 2023
Durată: 100′
Dramă
Regie: Călin Peter Netzer
Scenariu: Călin Peter Netzer, Iulia Lumânare
Imagine: Barbu Bălășoiu, Andrei Butică
Cu: Emanuel Pârvu, Iulia Lumânare, Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru, Vlad Ivanov
Sinopsis:
Dragoș, un regizor român, decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. Acesta investighează emigrarea, care s-a realizat în condiții suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relația lui Dragoș cu logodnica lui. Pe măsură ce acesta se adâncește în trecutul familiei sale, secrete ies la iveală, ducând la dezvăluiri despre legături surprinzătoare cu Securitatea și relația lui Dragoș cu părinții lui se degradează treptat, în ciuda dorinței lui de a folosi acest film pentru a vindeca vechi răni.
Festivaluri: Black Nights Film Festival
Trailer:
MMXX
România, Moldova, Franța 2023
Durată: 160′
Dramă/Comedie neagră
Regie: Cristi Puiu
Scenariu: Cristi Puiu
Imagine: Ivan Grincenco, Silviu Stavilă
Cu: Bianca Cuculici, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Florin Țibre, Igor Babiac, Adelaida Perjoiu, Dragoș Bucur, Dan Bordeianu
Sinopsis:
Oana Pfifer, o tânără terapeută, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care cliena sa ar trebui să îl completeze. Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce. Septimiu Pfifer, soțul Oanei, îngrijorat de starea de sănătate, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său în urmă cu mult timp. Narcis Pătrănescu, inspector la brigada de crimă organizată, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoga o tânără.
Festivaluri: San Sebastian International Film Festival, 2023
Trailer:
VISUL
România, 2024
Durată: 136′
Comedie
Regie: Cătălin Saizescu
Scenariu: Gabriel Gheorghe
Imagine: Tudor Mircea
Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Gloria Găitan, Serghei Mizil, George Ivașcu
Sinopsis:
Alex, un bărbat de 35 de ani, nu prea arătos dar simpatic, de profesie actor, se zbate într-o profundă criză existențială. Simțindu-se inutil, acesta merge la un penitenciar să facă o piesa de teatru cu deținutii. Daca va fi selectată, piesa se va juca pe scena teatrului Nottara, in cadrul festivalului Multiart- “Descatusare prin Cultura”, însă deținuții văd o altă oportunitate…
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2024
Trailer:
GUVERNUL COPIILOR 2
România, 2024
Durată: 90′
Documentar
Regie: Ioana Mischie
Scenariu: Ioana Mischie
Imagine: Tudor Lucaciu, Zsolt Magyari
Cu: Petru Sebastian Bălăceanu, David Andrei Bălțatu, Evelina Butnariu, Antonia Ciupelea, Radu Enache
Sinopsis:
GUVERNUL COPIILOR 2 este cel mai recent film inovator din universul omonim și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri. Viziunile lor au fost extinse și aduse la viață de un grup transdisciplinar de artiști, arhitecți, peisagiști, devenind veritabile „utopii tangibile” inserate în film. Rezultatul este un documentar inovator axat pe gândirea vizionară a copiilor cu privire la viitorul societății pe termen lung.
Trailer:
I V A N – omul cu rădăcini în ape
România, 2024
Durată: 82’
Documentar
Regie: Ana Preda
Imagine: Claudiu Petringenaru
Sinopsis:
„IVAN omul cu rădăcini în ape” reconstituie cu imagini inedite de arhivă transformarea adolescentului de 16 ani plecat din satul de pescari în multiplul campion olimpic și mai apoi în „cel mai iubit dintre pământeni”, cum îl numește fiica sa. Performanța sportivă a fost mereu precedată de nenumărate eșecuri și fiecare medalie olimpică de aur era câștigată încă de-acasă, prin antrenament asiduu, ne destăinuie Ivan. Întoarcerea la rădăcini, pornită dintr-un simț al datoriei față oamenii și locul care l-au format, l-a animat în ultimul deceniu de viață când din antrenor a devenit antreprenor social.
Festivaluri: Festivalul Internațional de Film de la Sofia, 2024
Trailer:
Captura
regia Adi Voicu
Saptamana mare
regia Andrei Cohn
Alice on & off
regia Isabela Tent
Vis.Viata
regia Ruxandra Gubernat
Familiar
regia Călin Peter Netzer
MMXX
regia Cristi Puiu
Visul
regia Cătălin Saizescu
Guvernul copiilor 2
regia Ioana Mischie
Ivan.omul cu radacini
Regizoarea de origine japoneză, Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale.
Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.
O prezență constantă la Cannes de peste două decenii, „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care transleaza poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde), Kawase a fost pentru prima dată prezentă în România .
Lungmetrajul iranian „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini”, scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2023.
Publicul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a votat câștigătorii ediției cu numărul 20. „Terrestrial Verses” a primit marele premiu în valoare de 3000 de euro, oferit de OTP Bank.
Filmul prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, prezintă povestea unor oameni obișnuiți care navighează prin constrângerile sociale, într-o serie de clișee și imagini pre-ilustrate.
Ali Asgari a mai concurat pentru Trofeul ANONIMUL în 2016 cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi, iar în 2012 era prezent în competiția de scurtmetraj internațional cu „Barbie”.
Anonimul 2023
2 Videos
0:16
0:16
https://youtube.com/watch?v=82NvxBGE7hk%3Frel%3D0%26showinfo%3D0%26ecver%3D2%26widget_referrer%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Fwp-admin%252Fpost.php%253Fpost%253D8149%2526action%253Delementor%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%26widgetid%3D7%26forigin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Farhiva-2023%252F%253Felementor-preview%253D8149%2526ver%253D1745671906%2526playlist%253D44f1e07%2526video%253D0555e64%26aoriginsup%3D1%26aorigins%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%26gporigin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.festival-anonimul.ro%252Fwp-admin%252Fpost.php%253Fpost%253D8149%2526action%253Delementor%26vf%3D6
Focus Naomi Kawase
STILL THE WATER
regia Naomi Kawase
TRUE MOTHERS
regia Naomi Kawase
SWEET BEAN
regia Naomi Kawase
OLYMPICS FILM SIDE A
regia Naomi Kawase
Filme internaţionle în afara competiţiei
KIDNAPPED
regia Marco Bellocchio
YOUTH (SPRING)
regia Wang Bing
LAST SUMMER
regia Catherine Breillat
Competiţia de lungmetraj
FREMONT
regia Babak Jalali
STELLA IN LOVE
regia Sylvie Verheyde
TERRESTRIAL VERSES
regia Ali Asgari si Alireza Khatami
LEGUA
regia Filipa Reis si João Miller Guerra
THE QUARREL
regia Sanal Kumar
Competiţia de scurtmetraj românesc
Acolo unde bărcile nu ajung
Premiul „Ovidiu Bose Paștină”
regia Vlad Buzăianu
Alibaba
regia Vlad Popa
Antrenamentul de noape
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc
regia Bogdan Alexandru
Appalachia
regia Roxana Stroe
Berliner Kindl
regia Lucia Chicoş
Exercițiu de concediu
Lara Ionescu
Karina
regia Ilinca Hărnuţ
La distanță
regia Dana Rogoz
Sasha
regia Serghei Chivirigă
Să păstrăm distanța
regia Cecilia Ștefănescu
Venus
regia Carina-Gabriela Daşoveanu
Vreau să sparg sera
regia Teona Galgoţiu
Competiţia de scurtmetraj internaţional
All-inclusive
regia Duván Duque Vargas
Amok
regia Balázs Turai
As it was
regia Damian Kocur
Basri & Salma in a never-ending comedy
regia Khozy Rizal
Cherries
regia Vytautas Katkus
Forgive me tonight
regia Elvin Adigozel
Hunting period
regia Elodie Beaumont
My girl friend
regia Kawthar Younis
On Xerxes’ throne
regia Evi Kalogiropoulou
Pillow face
regia Saverio Cappiello
Smoke gets in your eyes
regia Alvin Lee
White ant
regia Shalini Adnani
Filme româneşti în afara competiţiei
Mammalia
regia Sebastian Mihăilescu
Tigru
regia Andrei Tănase
Castelul Crăiței
regia Liviu Mărghidan
Spre Nord
regia Mihai Mincan
Arsenie. Viața de apoi
regie Alexandru Solomon
De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin
regie Carla Maria Teaha
Între revoluții
regie Vlad Petri
Phoenix. Har/Jar
regie Cornel Mihalache
Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată
regie Claudiu Mitcu
Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii
regia Radu Jude
BLACK SEA GAS: HOW THEY DID IT
regia Andrei Dăscălescu
EDITIA aXX-a ANONIMUL, 14-20 august 2023
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL a avut loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul festivalului a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, a ajuns pentru prima dată în România la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL.
Regizoarea de origine japoneză a debutat fulminant cu „Suzaku”, film cu care a obținut Premiul Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1997, devenind cel mai tânăr cineast distins cu acest premiu, la numai 27 de ani. Înainte de debutul său în ficțiune, a regizat o serie de scurtmetraje și filme documentare în care a atins mai mult tema relațiilor de familie, aceasta fiind dealtfel o temă recurentă a cineastei.
În 2007 obține Marele Premiu al Juriului la Cannes pentru „Mogari No Mori | The Mourning Forest”. Cariera sa este strâns legată de festivalul de pe croazetă, fiind o prezență constantă la Cannes de peste două decenii, opt dintre filmele sale au avut acolo premiera mondială, printre care și „Still the Water” (2014), „Sweet Bean” (2015) sau „Radiance” (2017). Este „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciată la nivel mondial pentru filmele sale „care translează poeticul în sunet și imagine, făcând din ecranul de cinema un portal spre o nouă dimensiune de calm și frumos” (Le Monde).
Naomi Kawase, a fost omagiată cu Trofeul Anonimul pentru contribuția la frumusețea cinematografiei universale. Aceasta a acceptat premiul pe scena din Green Dolphin Camping în fața unui public care a depășit și de această dată 4000 de persoane.
Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL a fost deschis de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.
La cea de-a 20-a ediție a Festivalului din Delta Dunării, Ludmila Cvikova face un arc peste timp prin filmele pe care le include în selecția competiției de lungmetraj de anul acesta, reunind cinci dintre cineaștii care au fost prezenți în competițiile ANONIMUL de-a lungul anilor. „Pentru această ediție aniversară am decis să nu căutăm să descoperim noi regizori pentru publicul nostru, așa cum o facem în fiecare an, ci să redescoperim regizori cunoscuți și apreciați în edițiile trecute, oferind spectatorilor filmele lor cele mai recente. Rezultatul este un mozaic colorat cu cinci filme ale unor autori remarcabili, cu povești și stiluri atrăgătoare.” declară aceasta.
Prezentat în premieră mondială anul acesta la Cannes în secțiunea oficială Un Certain Regard, „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini” este scris și regizat de Ali Asgari și Alireza Khatami. În 2016 Ali Asgari a concurat pentru Trofeul ANONIMUL cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat împreună cu Farnoosh Samadi.
Semnat de Babak Jalali, „Fremont” a fost distins la Karlovy Vary cu Premiul pentru regie. Jalali a fost prezent și în 2016 la ANONIMUL cu „Radio Dreams” distins în același an cu Tiger Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.
„Légua”, coregizat de Filipa Reis și João Miller Guerra, a venit la Sfântu Gheorghe după selecția din Quinzaine des cinéastes a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera mondială. Cuplul regizoral a mai fost la ANONIMUL în 2018 cu filmul lor de debut, „Djon Africa”.
„Stella in Love | Stella est amoureuse” a fost proiectat în competiția de la ANONIMUL, în premieră. Filmul selectat în 2022 la Locarno, unde a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film, îi urmează debutului autobiografic „Stella” cu care regizoarea Sylvie Verheyde a fost în competiția de la Sfântu Gheorghe în 2009.
Cineastul de origine indiană, Sanal Kumar Sasidharana, a avut parte de recunoașterea internațională odată cu selecția în competiția de la Rotterdam cu „Sexy Durga” pentru care a fost premiat cu Tiger Award și pe care a venit să-l introducă personal publicului român la ANONIMUL. Cel mai nou film al său cu care a venit la Festival este „The Quarrel | Vazhakku”.
Din cele peste 100 de filme înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, criticul de film Ionuț Mareș a ales 12 titluri ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe și intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de publicul festivalului. Acestea sunt: „Acolo unde bărcile nu ajung” – regia Vlad Buzăianu, „Alibaba” – regia Vlad Popa, „Antrenamentul de noape” – regia Bogdan Alexandru, „Appalachia” – regia Roxana Stroe, „Berliner Kindl” – regia Lucia Chicoş, „Exercițiu de concediu” – Lara Ionescu, „Karina” – regia Ilinca Hărnuţ, „La distanță” – regia Dana Rogoz, „Sasha” – regia Serghei Chivirigă, „Să păstrăm distanța” – regia Cecilia Ștefănescu, „Venus” – regia Carina-Gabriela Daşoveanu și „Vreau să sparg sera” – regia Teona Galgoţiu.
Din cele peste 270 de filme înscrise, selecționerul Ionuț Mareș a ales pentru competiția internațională de scurtmetraj 12 titluri ce fac înconjurul lumii în douăsprezece povești dintre care publicul festivalului va trebui s-o aleagă, prin vot, pe cea câștigătoare.
Acestea sunt: „All-Inclusive” regizat de Duván Duque Vargas, „Amok” de Balázs Turai, „As It Was” de Damian Kocur, „Basri & Salma In A Never-Ending Comedy” de Khozy Rizal, „Cherries” în regia lui Vytautas Katkus, „Forgive Me Tonight” de Elvin Adigozel, „Hunting” de Elodie Beaumont, „My Girlfriend” de Kawthar Younis, „On Xerxes’ Throne” semnat de Evi Kalogiropoulou, „Pillow Face” de Saverio Cappiello, „Smoke Gets In Your Eyes” de Alvin Lee și „White Ant” regizat de Shalini Adnani.
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, prezentată de
actorul Sorin Miron, a reunit, în afara filmelor din competiții, zece lungmetraje românești. Între ele, spectatorii festivalului au putut vedea, în premieră națională, cel mai nou film semnat de Radu Jude – „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, recent premiat la Locarno. Tot înainte de lansarea în cinematografe au fost proiectate la ANONIMUL și „Mammalia” în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Tigru” de Andrei Tănase, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan, „Castelul Crăiței” și filmele documentare „Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon, „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată” de Claudiu Mitcu și „Între revoluții” semnat de Vlad Petri.
„Vocația mea, filmul”, programul destinat adolescenților din satele Deltei Dunării, a ajuns anul acesta la a doua ediție și s-a desfășurat între 15-20 august în cadrul Festivalului. Având un rol integrator în dezvoltarea comunității și, în mod special, în educarea și dezvoltarea tinerilor, atelierul le oferă participanților noi perspective în alegerea următoarelor etape de studiu. Emanuel Pârvu (actor și regizor), Ionuț Mareș (critic de film, selecționer), Răzvan Popescu Mirceni (biologul marin care a participat și la filmul documentar „Black Sea Gas: How They Did It” ce a fost proiectat anul acesta în festival), Dan Hurduc (actor și muzician) și Miruna Berescu (producător de film, directorul Anonimul) s-au întâlnit și au discutat cu tinerii pe parcursul programului organizat de Asociația FAMart cu sprijinul E-ON România.
ANONIMUL 2023 a cuprins mai multe evenimente conexe. Cineaștii participanți la festival au luat parte la o discuție deschisă din seria ANONIMUL Talks care a adus publicul în dialog direct cu cu actorii Vlad Ivanov și Ilinca Manolache, regizorii Alexandru Solomon și Emanuel Pârvu, producătoarele Ada Solomon și Miruna Berescu, selecționerii Ludmila Cvikova, Ionuț Mareș și cineastul Laurențiu Damian – Președintele Uniunii Cineaștilor din România. Împreună au încercat să afle mai multe unii de la alții despre așteptările pe care le au fiecare și au identificat posibile soluții pentru a aduce filmul românesc mai aproape de un public mai larg. Partener de tradiție al Festivalului, OTP Bank România a organizat acțiunea de ecologizare „Vrem o Deltă ca în filme” în cadrul căreia s-a mers pe canalele din apropiere de Sfântu Gheorghe împreună cu 30 de voluntari (spectatori ai festivalului dar și membri ai echipelor OTP Bank România și ANONIMUL) cu ajutorul cărora s-au colectat 28 de saci de deșeuri, însemnând peste 400 de kilograme de material ce urmează să fie reciclat.
Un alt eveniment conex l-a reprezentat cursul de prim ajutor ce a avut loc în cadrul festivalului cu sprijinul Groupama și al voluntarilor SMURD.
Publicul de la Sfântu Gheorghe a putut viziona show-ul hibrid al Trupei Dl Goe după albumul „Fata Morgana” a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film, iar gala de închidere ANONIMUL 2024 a fost urmată de un concert Șuie Paparude.
Programul festivalului ANONIMVL 2024 poate fi vizualizat în linkul de mai jos:
Program Anonimul 2024
Programul retrospectiv al festivalului ANONIMVL 203 poate fi vizualizat în linkul de mai jos:
Program Retrospectiva Anonimul 2024
Previous
Next
Parteneri 2024