Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2017


Competiţia de lungmetraj

QUALITY TIME

regia Daan Bakker, Olanda

THE BURGLAR

regia Hagar Ben Asher, Israel

MARIȚA

regia Cristi Iftime, România

LOS NADIE/ THE NOBODIES

regia Juan Sebastián Mesa, Columbia

BURNING BIRDS

regia Sanjeewa Pushpakumara, Franța- Sri Lanka

SEXY DURGA

regia Sanal Kumar Sasidharan, India


Competiţia de scurtmetraj românesc

OMUL DE PE LUNĂ

regia Mihnea Aliciu

CHERS AMIS

regia Valeriu Andriuţă

SUBSTANTIV COMUN, DE GENUL FEMININ

regia Marius M. Bogdan

ANATEMA

regia Andreea Cristina Borțun

PETRECERE PRIVATĂ

regia Octav Chelaru

DUPĂ NOUĂ SAU ZECE ORE

regia Răzvan Dü

FARUL

regia Ionuț Gaga

ANA SE ÎNTOARCE

regia Ruxandra Ghiţescu

FATALA

regia Alexandru Marinică

MĂ CHEAMĂ COSTIN

regia Radu Potcoavă

IDIOTUL

regia Alexandru Ranta

SCRIS/NESCRIS

regia Adrian Silișteanu

PRIMA NOAPTE

regia Andrei Tănase

TOATE NUMELE ÎNCEP CU C

regia Sandra Isabel Țenț


Competiţia de scurtmetraj internaţional

BECAUSE THE WORLD NEVER STOPS

regia Axel Danielson & Maximilein Van Aertryck, Suedia

THE SILENCE/ IL SILENZIO

regia Farnoosh Samadi & Ali Asgari, Italia

OLGA

regia Maxime Bruneel, Franţa

YOU ARE SEEING THINGS/ ESTÁS VENDO COISAS

regia Bárbara Wagner & Benjamin de Búrca, Brazilia

RUAH

 regia Flurin Giger, Elveţia

AFTER/ POSLE

regia Hanna Jalali, Ucraina-Iran

BEAUTIFUL FIGURE/ SZÉP ALAK

regia Hajni Kis, Ungaria

THE BRIDGE OVER THE RIVER/ DIE BRÜCKE ÜBER DEN FLUSS

regia Jadwiga Kowalska, Elveţia

STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER

regia Sébastien Petretti, Belgia

SWEDISH COUSIN/ LA PRIMA SUECA

regia Inés María Barrionuevo, Agustina San Martín, Argentina

TILL THE END OF THE DAY/ DGIS BOLOMDE

regia Anna Sarukhanova, Georgia

THE PLUMBER/ LE PLOMBIER

regia Méryl Fortunat-Rossi & Xavier Seron, Franţa-Belgia

MILK/ МОЛОКО

regia Daria Vlasova, Rusia

PA FUERA

regia Vica Zagreba, Franţa


Competiţia de filme româneşti în afara competiţiei

PERFECT SĂNĂTOS

regia Anca Damian

ANIVERSAREA

regia Dan Chișu

ANA, MON AMOUR

regia Călin Peter Netzer

#VARA S-A SF RȘIT

regia Radu Potcoavă

ȚARA MOARTĂ

regia Radu Jude

CEAȚA

regia Adi Voicu

DEPĂRTARE

regia Teodora Totoiu

CAPACE

regia Sorin Marin & Tudor Seichea Marin


PROGRAM SPECIAL MICHEL FRANCO

LAS HIJAS DE ABRIL/ APRIL’S DAUGHTER

Mexic

DANIEL Y ANA/ DANIEL & ANA

Mexic

DESPUÉS DE LUCÍA/ AFTER LUCIA

Mexic

CHRONIC

Mexic- Franța

A LOS OJOS/ THROUGH THE EYES

regia Michel Franco & Victoria Franco, Mexic

600 MILLAS/ 600 MILES

regia Gabriel Ripstein, Mexic

DESDE ALLÁ/ FROM AFAR

regia Lorenzo Vigas, Venezuela-Mexic

Programul festivalului ANONIMVL 2017 poate fi vizualizat în imaginea de mai jos:

EDITIA a XIV-a ANONIMUL, 7- 13 august 2017

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, organizată de Fundația Anonimul și Asociația FAMart, s-a desfasurat în perioada 7-13 august 2017 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, si a inclus, pe lângă secțiunile competiționale- lungmetraj și scurtmetraj-, secțiunea OFF Românesc, secțiunea Actori în spatele camerei, precum și secțiunea dedicată filmelor HBO.
Invitatul special al ediției a fost regizorul mexican Michel Franco, câștigător al Premiul Juriului Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes 2017 pentru APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL și al Premiului pentru scenariu la Cannes 2015 pentru CHRONIC.
Michel Franco a fost recompensat Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. „Festivalul ANONIMUL este un festival totalmente diferit, nu am văzut niciodată oameni venind să vadă filme într-un asemenea loc, cu o asemenea dragoste pentru cinema. Nu știu dacă acest Trofeu poate fi acordat de două ori, dar ați putea să mi-l oferiți din nou în 20 de ani, dacă fac același gen de filme”, a spus Michel Franco, în cadrul Galei de Deschidere ANONIMUL 14.
Gala a fost urmată de proiecția în premieră în România a filmului APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL. Festivalul ANONIMUL a dedicat un program special regizorului mexican, în cadrul căruia au fost proiectate proiectate lungmetrajele: DANIEL Y ANA/ DANIEL & ANA- nominalizat la Camera d’or la Cannes 2009, DESPUES DE LUCIA/ AFTER LUCIA- câștigător al Premiului pentru Cel mai bun film- Un Certain Regard, Cannes 2012, CHRONIC și APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL, alături de A LOS OJOS/ THROUGH THE EYES, co-regizat împreună cu sora lui, Victoria Franco, și de cele două lungmetraje produse de el: 600 MILLAS/ 600 MILES, în regia lui Gabriel Ripstein- Premiul pentru debut la Berlinale 2015 și DESDE ALLA/ FROM AFAR, în regia lui Lorenzo Vigas- câștigătorul Leului de Aur la Veneția, în 2015. Regizorul Michel Franco a susținut de asemenea joi, 10 august o amplă sesiune de Q&A, după proiecția CHRONIC.
Între highlight-urile festivalului, amintim proiecțiile în avanpremieră în România şi într-o primă vizionare de public a filmelor PERFECT SĂNĂTOS, regia Anca Damian (România, 2017)- proiectat la ANONIMUL marţi, 8 august, în Deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezenţa regizoarei Anca Damian, a Liei Bugnar- care semnează scenariul împreună cu Anca Damian, a actorilor Anghel Damian- în rol principal- şi Codin Maticiuc si CAPACE, regia Sorin Marin şi Tudor Marin (România, 2017), cu Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Nicholas Bohor, Eugenia Bosînceanu, Adrian Păduraru – proiectat în închiderea ediţiei, în prezenţa regizorilor Sorin Marin şi Tudor Marin, a actorilor Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Adrian Păduraru, a directorului de imagine Daniel Șerbanică și a unei parți din echipa filmului.
ANIVERSAREA, cel mai recent film regizat de către Dan Chişu a fost de asemenea prezentat în avanpremieră în România la Festival. Cu Mircea Albulescu în ultimul său rol, Simona Bondoc, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Emanuel Pârvu, Coca Bloos, filmul a fost proiectat la ANONIMUL în prezenţa regizorului Dan Chişu, a actorilor Emanuel Pârvu, Codin Maticiuc și Ingrid Micu-Berescu, precum și a producătorului Anca Florescu.
SONG TO SONG, cel mai recent film semnat Terrence Malick, a fost prezentat în proiecție unică în România, la ANONIMUL, cu Ryan Gosling, Rooney Mara, alături de Michael Fassbender și Natalie Portman. Nume importante din lumea muzicii se alătură distribuției: Iggy Pop, Patti Smith, Anthony Kiedis- solistul trupei Red Hot Chili Peppers, Florence Welch- Florence and the Machine, John Lydon- The Sex Pistols.
GOOD TIME, regia Josh Safdie și Benny Safdie, a fost de asemenea prezentat în proiecție specială la ANONIMUL. Prezentat în premieră în cadrul Competiției Oficiale Cannes 2017, filmul îi are în rolurile principale pe actorul Robert Pattinson- cunoscut publicului din seria The Twilight Saga- și pe actrița Jennifer Jason Leigh- The Hateful Eight, regia Quentin Tarantino.
Evenimentele speciale din cadrul festivalului au inclus Artist Talk-ul susținut de către regizoarea Anca Damian și echipa filmului Perfect Sănătos, miercuri, 9 august, sesiunile de întrebări și răspunsuri, precum și concertele susținute de Aeon Blank, Cvartetul Pontica, The Amsterdams și Gojira.

Palmares ANONIMUL 2017

Competiția de lungmetraj din acest an a propus publicului de la Sfântu Gheorghe 6 titluri selectate de curatorul Ludmila Cvikova, ce au concurat pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.
Competiția de scurtmetraj a propus un număr de 14 scurtmetraje românești și respectiv 14 scurtmetraje internaționale selectate de criticul de film Ionuț Mareș, care și-a început la aceasta editie mandatul de selector la ANONIMUL 14.

Trofelul ANONIMUL 2017: MARIȚA, în regia lui Cristi Iftime

 

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER, regia Sebastien Petretti (Belgia)
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: SCRIS/NESCRIS, în regia lui Adrian Silișteanu
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: IL SILENZIO/ THE SILENCE, regia Farnoosh Samadi și Ali Asgari (Italia).

 

Retrospectiva ANONIMUL 14 s-a desfasurat in perioada 1-3 septembrie in Bucuresti la ARCUB.