Festivalul ANONIMVL
Arhivă 2015


Competiţia de lungmetraj

THE SKY ABOVE US

regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia

THE GULLS

regia  Ella Manzheeva, Rusia

MAX & LENNY

 regia Fred Nicolas, Franța

BODY

regia Malgorzata Szumowska, Polonia

LUMEA E A MEA/ THE WORLD IS MINE

regia Nicolae Constantin Tănase, România

CHILDREN

regia Jaro Vojtek, Slovacia- Cehia


Competiţia de scurtmetraj românesc

VERIGHETA

regia Gabriel Achim

EU SUNT DORIN

regia Radu Bărbulescu

PAPER BAG

regia Roxana Benţu

PROFESIONIȘTII

regia Tudor Botezatu

LINGURA VECHE

regia Mick Davis

ROBOT LOVE

regia Codrin Iftodi

CASTING CALL

regia Conrad Mericoffer

LA TENTATION/ TEMPTATION

regia Vlad Nedelcu

DUMNEAVOASTRĂ, TU

regia Bogdan Theodor Olteanu

WHAT GOD WANTS, GOD GETS, GOD HELP US ALL

regia Mihai Pîrcălabu

FEMEI

regia Silvia Popescu

MESAGERUL

regia Radu Potcoavă

FILMUL DE LA CAPĂTUL LUMII

regia Gheorghe Preda

HOINARI, ’89

regia Andrei Răuțu

RECUNOŞTINŢĂ

regia Ştefan Scărlătescu& Andrei Scărlătescu

THE GUARDIAN

regia Andrei Stan

FABULA “CORBUL ȘI VULPEA”

regia Vera Surățel

NU EXISTĂ-N LUMEA ASTA

regia Andreea Vălean


Competiţia de scurtmetraj internaţional

WAHLOSS/ WHAT IF…

regia Riza-Rocco Avsar, Germania

PIGLET. BABYSITTER

regia Natalia Berezovaia, Rusia

CALLE CORTADA/ DEAD END

regia Juan Carlevaris, Spania

LE PREMIER PAS/ THE FIRST STEP

regia Vanessa Clément, Franța

DEUX AMIS/ TWO FRIENDS

regia Natalia Chernysheva, Franța

YO, PRESIDENTA/ ME, THE PRESIDENT

regia Arantxa Echevarría, Spania

PARCE QUE JE T’AIME/ BECAUSE I LOVE YOU

regia Enrique García de Blas, Spania

ALTIN VURUS/ GOLDEN SHOT

regia Gökalp Gönen, Turcia

DOGWOOD

regia Hasan Gunduz, Turcia

THE OCEANMAKER

regia Lucas Martell, SUA

DON’T SHOOT ME MR. TALIBAN

regia Benjamin Martins, Germania

KLEMENTHRO

regia Ben Mitchell, Marea Britanie- Canada

LABORATORIUM/ LABORATORY

regia Natalia Nguyen, Polonia

LISTEN

regia Hamy Ramezan & Rungano Nyoni, Danemarca- Finlanda

DEUS IN MACHINA

regia Nicola Piovesan, Italia

TARIM THE BRAVE AGAINST THE THOUSAND AND ONE EFFECTS

regia Guillaume Rieu, Franța

PAN-DEMIA

regia Rubén Sainz, Spania

CINEVITA

regia Harald Schleicher, Germania

CHASING DAYCARE

regia Satu Siegemund, Germania

MEST’/ THE REVENGE

regia Georgy Soldatov, Rusia

IRON EGG

regia Viktoria Traub, Ungaria

GAMES PEOPLE PLAY

regia Dawn Westlake, SUA

FRIENDS

regia Svetlana Yuferova, Germania

EDITIA a XII-a ANONIMUL, 17-23 august 2015

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului ANONIMUL s-a desfasurat în perioada 17- 23 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, fiind urmata de Retrospectiva ANONIMUL 12, desfasurata in perioada 2-6 septembrie in Bucuresti la Cinema Elvira Popescu si Cinema Studio.

Festivalul s-a desfasurat după structura de acum foarte cunoscută publicului si a inclus, pe langa sectiunea competitionala, Panorama Internațională (filme premiate la alte festivaluri importante din 2015, omagii, retrospective), secțiunea Actori în spatele camerei, secțiunea OFF Românesc, precum si sectiunea Filmul HBO.
Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2015 a fost urmata de proiectia celui mai recent film în regia lui Yorgos Lanthimos, THE LOBSTER.
Filmele prezentate in cadrul Festivalului ANONIMUL 12, in secțiunea Actori în spatele Camerei: – RESPIRE/ BREATHE, regia Mélanie Laurent. Cunoscută ca actriță pentru rolurile sale din filmele franceze, Mélanie Laurent obține recunoașterea internațională odată cu rolul Shosanna din Inglourious Basterds, în regia lui Quentin Tarantino, în 2009. – LA MANO VISIBLE/ THE VISIBLE HAND, regia Gael Garcia Bernal. În cadrul edițiilor trecute, Festivalul ANONIMUL a prezentat două alte titluri în regia sa: Déficit, în 2008 și respectiv segmentul The Letter al filmului colaj 8, în 2009.
CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, în regia Ilincăi Călugăreanu, prezentat în proiecție specială la ANONIMUL in cadrul sectiunii Filmul HBO, a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance și premiera europeană la Festivalul de Film din Edinburgh. În 2012, spectatorii de la ANONIMUL au putut vedea un scurt fragment din film, prezentat de către Ilinca Călugăreanu, care menționează: „ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din fața mea era Irina Nistor. A pus o întrebare și sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie”.

In cadrul sectiunii OFF Romanesc au putut fi vizionate filmele: BUCURESTI NONSTOP, regia Dan Chisu, YOUTUBE BAZAR, regia Dan Chisu, DE CE EU?, regia Tudor Giurgiu, AFERIM!, regia Radu Jude, COMOARA, regia Corneliu Porumboiu, LIVE, regia Vlad Paunescu, VERA, regia Dorian Boguta, ARTA, regia Adrian Sitaru, TIBI, regia Dan Iliuta, LEGATURA DE LEUSTEAN, regia Armine Vosganian

In afara sesiunilor de Q&A sustinute de toti reprezentantii filmelor proiectate prezenti la festival, avand in vedere locul special in care se desfasoara festivalul ANONIMUL, Sf.Gheorghe, Delta Dunarii, a fost organizata o prezentare-dezbatere cu o tema speciala, “Reconectat la natura”, sustinuta de d-nul Teodor Frolu , vicepresedinte al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23. Serile de proiectii au fost deschise de concerte de muzica electro, blues, sau muzica clasica, sustinute de Plurabelle, Jul Baldovin, Gojira, Cvartetul Ambiance.
Gala de Închidere a fost urmată de un concert sustinut de trupa Robin and The Backstabbers, de proiecția în premieră în România a filmului MR. HOLMES, în regia lui Bill Condon, precum și a filmelor câștigătoare.
Pentru Competiția de Scurtmetraj Ficțiune și Animație ANONIMUL 12, au fost înscrise Peste 400 de scurtmetraje din 30 de țări, selecția acestora aparținând criticului de film Irina- Margareta Nistor. Scurtmetrajele selectate au concurat pentru Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, respectiv Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului, iarFundația Anonimul a acordat și in acest an Premiul Ovidiu Bose Paștină.

Palmares ANONIMUL 2015

Filmele propuse de către selectorul Ludmila Cvikova (curator de film și fost selector la Rotterdam IFF și la Doha IFF) pentru Competiția de Lungmetraj au concurat pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.
Pentru Competiția de Scurtmetraj Ficțiune și Animație ANONIMUL 12, au fost înscrise peste 400 de scurtmetraje din 30 de țări. Competitia de scurmetraje internationale a inclus 23 de titluri, iar competitia de scurtmetraje românești a inclus 17 filme, selecția acestora aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Trofelul ANONIMUL 2015 (competiția de lungmetraj): LUMEA E A MEA, regia Nicolae Constantin Tănase.

 

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin: LISTEN, regia Hamy Ramezan și Rungano Nyoni (Danemarca- Finlanda).
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: DISPOZITIV 0068, în regia lui Radu Bărbulescu.
Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul: NU EXISTĂ-N LUMEA ASTA, regia Andreea Vălean.

 

Retrospectiva ANONIMUL 2015 s-a desfasurat in perioada 2-6 septembrie in Bucuresti la Cinema Elvira Popescu si Cinema Studio.