Stiri

Retrospectiva ANONIMUL IFF 2009

Astazi, 18 august, la Muzeul Taranului Roman, incepe Retrospectiva Festivalului International de Film Independent ANONIMUL 2009 .

Vor fi proiectate toate filmele din Competitia de lungmetraj inclusiv castigatorul Marelui Premiu ANONIMUL 2009 – CEALALTA IRINA in regia lui Andrei Gruzsniczki (duminica, 23 august, orele 23.00) si din cea de scurtmetraj fictiune si animatie inclusiv Cel mai Bun Scurtmetraj Fictiune- NUNTA LUI OLI in regia lui Tudor Cristian Jurgiu, Romania si Cel mai bun Scurtmetraj de animatie – POST!, regia Matthias Bruhn si Christian Asmussen, Germania (ambele duminica, orele 19.00).

Toate premiile au fost acordate pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sf Gheorghe.

Scurtmetrajul castigator al Premiului Ovidiu Bose Pastina acordat de Fundatia Anonimul – UTANC/ SHAME, in regia lui Hasan Gunduz, Turcia va fi proiectat joi, 20 august orele 19.00.

De asemenea, vor fi reluate la Bucuresti cateva dintre titlurile programului paralel Actori deveniti Regizori si Producatori: TUBE TALES, regia Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Marea Britanie, THE TEHUACAN PROJECT, regia Andrew Lauer, coprodus SUA si SLEUTH, regia Kenneth Branagh, Marea Britanie & SUA, vineri, 21 august de la orele 23.00.

Filmul colaj 8 in regia lui Gus Van Sant, Wim Wenders, Gael García Bernal, Gaspar Noe, Jane Campion, Jan Kounen, Mira Nair, Abderrahmane Sissako, Franţa va deschide Retrospectiva ANONIMUL, marti 18 august de la orele 19.00.

Din cadrul aceleasi sectiuni ECO DOCS, se va relua documentarul PLAYGROUND, in regia lui Libby Spears, SUA.

Retrospectiva Festivalului de Film ANONIMUL se desfasoara in perioada 18- 23 august la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Programul integral este disponibil la www.festival-anonimul.ro.
 

Premiile ANONIMUL 2009

Sambata, 15 august, a avut loc Gala de Inchidere a celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, in cadrul careia publicul a hotarat castigatorii:

La sectiunea de scurtmetraj, s-a hotarat decernarea urmatoarelor premii:

Premiul Ovidiu Bose Pastina pentru filmul UTANC/ SHAME, in regia lui Hasan Gunduz, Turcia, decernat in prezenta regizorului.

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj animatie filmului POST!, in regia lui Matthias Bruhn si Christian Asmussen, Germania.

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj fictiune – NUNTA LUI OLI, in regia lui Tudor Cristian Jurgiu, Romania.

In cadrul sectiunii competitionale de lungmetraj, Marele Premiu ANONIMUL 2009 s-a acordat peliculei CEALALTA IRINA, in regia lui Andrei Gruzsniczki, Romania.
 

Festivalul de Film ANONIMUL in plina desfasurare

Marti, 11 august– cea de-a doua zi de festival a fost una plina: Songs for Andy Warhol’s Screen Tests – concertul sustinut de catre Lucian Ban, Sorin Romanescu, Silent Strike impreuna cu artistul vizual Dan Basu, avand ca background si inspiratie screen testele celebrului artist american Andy Warhol – a deschis seara urmat de proiectii de filme pana aproape de dimineata.

Proiectul initiat de pianistul roman Lucian Ban, actualmente rezident la New York, a fost prezentat in premiera in cadrul Festivalului de Film ANONIMUL cu mare succes la public. Dealtfel concertul programat initial sa dureze 45 de minute a durat aproape o ora si jumatate, artistii fiind incurajati de publicul cinefil din Sf Gheorghe sa continue performance-ul.
 

 

Tot marti a debutat competitie de lungmetraj cu primele doua titluri: TREELESS MOUNTAIN/ MUNTELE PLESUV in regia lui So-Yong Kim si STELLA in regia Sylviei Verheyde.

A urmat proiectia filmului SLEUTH din cadrul Programului Actori deveniti Regizori si Producatori, in regia lui Kenneth Branagh, cu Michael Caine si Jude Law.

Producatorul peliculei, britanicul Simon Moseley, provocat de catre Irina Margareta Nistor, a vorbit publicului inainte de proiectie despre colaborarea sa cu Kenneth Branagh, in dubla ipostaza- cea de actor si respectiv regizor.

Desi filmul s-a terminat in jurul orei 2 a.m., Moseley a tinut sa multumesca audientei pentru reactiile pozitive din timpul filmului, iar raspunsul din public a venit prompt: “The movie was great/ Filmul a fost grozav”.

Miercuri, 12 august, a intrat in competitia de lungmetraj cel de-al treilea titlu- 199 RECETAS PARA SER FELIZ/ 199 RETETE DE FERICIRE, in regia lui Andrés Waissbluth. Filmul a fost reprezentat de actrita Tammy Garea Prades (Helena) care a raspuns intrebarilor adresate pe scena de catre selectorul Festivalul, Ludmila Cvikova.

In plus, au fost proiectate si primele scurtmetraje de fictiune din competitie, printre care si sapte productii romanesti: Pe seama ta, semnat de Anamaria Lazarovici, O familie in regia lui Emanuel Parvu, Eu sunt eu al Monicai Istrate, Fabulosul destin al lui Toma Cuzin de Vlad Trandafir si Paul Negoescu, Uriasul in regia lui Mihai Ionescu, Nunta lui Oli de Tudor Cristian Jurgiu si Numele meu este de Dorin Moldoveanu.

Competitia de lungmetraj continua astazi, joi, 13 august, cu titlurile CEALALTA IRINA in regia lui Andrei Gruszniczki si TULPAN semnat de Sergei Dvortsevoy iar cea de scurtmetraj fictiune si animatie continua cu alte titluri printre care si filmele romanesti

Marile Sperante, regia Alexei Gubenco si Ca-n trafic, regia Liviu Barbulescu si Madalina Sauca si Tarantyno, regia Mircea Nestor.

A inceput Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, cea de-a sasea editie

La Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, in prezenta unui public numeros, a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL.

Gazdei evenimentului, actorului Mihai Baranga, i s-a alaturat pe scena Presedintele Festivalului, Marcel Iures: “Din tot anonimatul, incepe sa se iveasca ideea de prestigiu- prestigiul ca suma a unei liste de cuvinte ca discretie, modestie, pasiune, consecventa, chiar modestie si generozitate. Spre acolo se indreapta acest festival!”

I-au urmat interventiile Directorului Festivalului, Miruna Micu-Berescu insotita de catre Ludmila Cvikova – selectorul Festivalului si Irina Margareta Nistor – selector scurtmetraje din competitie, precum si de Ileana Birsan, redactor sef al Cinemart.ro.

Dupa un scurt concert oferit de corul din Sfantu Gheorghe, publicul prezent la deschidere a putut viziona LOS ABRAZOS ROTOS ( IMBRATISARI FRANTE ) – Spania 2009 in regia lui PEDRO ALMODOVAR, film prezentat in Competitia Oficiala la Cannes 2009.

Luni, 10 August a debutat si Competitia ANONIMUL IFF, cu primele scurtmetraje de fictiune, din cadrul caruia amintim scurtmetrajele romanesti : Pe seama ta…, regia Ana Maria Lazarovici si O familie, in regia lui Emanuel Pirvu.

De asemenea, au fost proiectate si primele titluri din cadrul programului Actori deveniti Regizori si Producatori: scurtmetrajele semnate de actorii Jude Law, Ewan McGregor si Bob Hoskins din cadrul filmului colectiv TUBE TALES, 1999 si AWAY FROM HER/ DEPARTE DE EA in regia actritei Sarah Polley. Filmul DEPARTE DE EA a fost nominalizat la doua premii OSCAR pentru Julie Christie – rol principal si pentru cel mai bun scenariu adaptat. Julie Christie a mai primit dealtfel un Glob de Aur si o nominalizare la BAFTA pentru interpretarea sa din film.

Marti, 11 August debuteaza in salile din Complexul Cinema din Sfantu Gheorghe Competitia de Lungmetraj cu filmul TREELESS MOUNTAIN, in regia lui So-Yong Kim, Coreea de Sud si continua Competitia de Scurtmetraj Fictiune.
 

Festivalul este organizat de Fundatia Anonimul cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Televiziunii Romane, producator asociat.

Conferinta de presa
Festivalul International de Film Independent ANONIMUL 2009

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL anunta conferinta de presa dedicata celei de-a VI-a editii, vineri, 7 august, la ora 11.30, in sala I.L. Caragiale a Hotelului Ramada Majestic (Calea Victoriei 38-40).

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, editia a VI-a, va avea loc in perioada 10-16 august 2009, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Seria de concerte din Satul Filmului debuteaza marti, 11 august, incepand cu orele 21.15, cu prezentarea in premiera in cadrul Festivalului de Film ANONIMUL a unui experiment live cu totul inedit: Songs for Andy Warhol’s Screen Tests, proiect sustinut de catre Lucian Ban, Silent Strike, Sorin Romanescu impreuna cu artistul vizual Dan Basu avand ca background si inspiratie Screen Test-urile celebrului artist american Andy Warhol.

Cele aproape 500 de teste filmate de Andy Warhol in anii ’60-’70 – aveau ca subiecti persoane din anturajul artistului, printre care si cele cunoscute drept Andy Warhol Superstars – actori, dansatori, regizori, artisti ce frecventau studioul ”Andy Warhol Silver Factory”. Lucian Ban a fost inspirat de o selectie din screen-test-urile filmate de celebrul artist american si a generat proiectul Songs for Andy Warhol Screen Tests pentru care colaborează cu ”copilul teribil” al muzicii electronice autohtone, Silent Strike, si reputatul chitarist Sorin Romanescu. Ambient, IDM, muzica electronica si rock-ul psihedelic al anilor 60’, vocile si spoken poetries ale unui Allen Ginsberg sau William S. Burrough’s juxtapuse peste muzica sau acordurile de jazz isi dau mâna intr-o combinatie neasteptată, in acest veritabil live soundtrack.

Screen Test-urile au inspirat mai multe proiecte muzicale, perioada in care ele erau filmate fiind aceea în care s-au născut si grupurile Velvet Underground si Nico -Lou Reed si Nico numarandu-se, alaturi de Bob Dylan, Susan Sontag si altii, printre cei filmati de Warhol.

Seria de concerte va continua cu Maria Magdalena Danaila (muzica folk), Cvartetul Ambiance (muzica clasica) si DJ Gojira (muzica electronica), in timp ce sambata, 15 august, dupa Festivitatea de Decernare a Premiilor ANONIMUL 2009, Berti Barbera si Nicu Patoi vor sustine concertul de prezentare al albumului „string A song” (Invitat special: Jul Baldovin).

Festivalul este organizat de Fundatia Anonimul cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Televiziunii Romane, producator asociat.

Parteneri: TNT Romania, Ramada Majestic Bucharest Hotel si First Advertising Agency.

Parteneri media: cinemart.ro, Green Channel TV, Happy Fish TV, sistersmagazine.ro, hotnews.ro, port.ro, Romania literara, 24FUN, Cotidianul si HBO.

Program

Programul integral al celei de-a şasea ediţii a Festivalului de Film ANONIMUL este disponibil aici.

Los Abrazos Rotos al lui Pedro Almodovar deschide Festivalul International de Film Independent ANONIMUL 2009

 

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, editia a VI-a, va avea loc in perioada 10-16 august 2009, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

 

Festivalul se deschide luni, 10 august, cu proiectia in premiera in Romania a celui mai recent film al regizorului spaniol Pedro Almodovar, LOS ABRAZOS ROTOS/ BROKEN EMBRACES. Aflat in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes anul acesta, filmul o are in rolul principal pe actrita Penelope Cruz.

 

Castigator al unui premiu OSCAR pentru cel mai bun regizor – Hable con ella/ Vorbeste cu ea in 2003, Pedro Almodovar este cunoscut publicului din Romania pentru filme precum Todo sobre mi madre/ Totul despre mama mea, 1999; Mala Educacion/ Proasta crestere, 2004 sau Volver, 2006.

 

Filmul este povestea unui barbat care traieşte si iubeste in intuneric. Cu paisprezece ani in urma, el a suferit un grav accident de masină in insula Lanzarote, in acel accident pierzandu-si nu numai vederea, ci si pe Lena, iubirea vietii sale.

 

 

Festivalul de film ANONIMUL anunta si principalul program paralel – Actori deveniti regizori si producatori.

In 2008 Festivalul de film ANONIMUL prezinta sub titulatura Actori in spatele Camerei / Actors behind Camera titluri regizate de Isabella Rossellini, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Gael Garcia Bernal, Joseph Fiennes, Ben Affleck, Sean Penn.  Datorita succesului la public, programul este continuat si extins in 2009, la Actori deveniti regizori si producatori:

 

 

AWAY FROM HER/ DEPARTE DE EA, regia Sarah Polley

Filmul a primit 2 nominalizari la Premiile Oscar 2008 pentru Cea mai bună actrita in rol principal – Julie Christie si  pentru Cel mai bun scenariu adaptat – Sarah Polley

A primit Globul de Aur 2008 si o nominalizare la Premiile BAFTA pentru Cea mai buna actrita (drama) – Julie Christie.

Sarah Polley este o actrita tanara, implicata politic, cunoscuta in Canada mai ales pentru rolurile din filme semnate de Atom Egoyan, David Cronenberg, Michael Winterbottom dar si, mai recent, din filmul Don’t Come Knocking de Wim Wenders.

Inainte de succesul cu Away from Her, Polley a mai regizat si produs atat scurtmetraj cat si filme de fictiune.

 

THEN SHE FOUND ME/ REGASIREA, regia Helen Hunt

Adaptat dupa un roman de Elinor Lipman, Then she Found Me reprezinta debutul regizoral al lui Helen Hunt. Castigatoare a unui OSCAR pentru rolul din As Good as it Gets, Hunt a regizat si co-produs primul sau film in care alaturi de ea joaca Bette Midler, Matthew Broderick si Colin Firth. 

 

SLEUTH, regiaKenneth Branagh

Sleuth este remake dupa filmul omonim din 1972, in care Michael Caine juca rolul pe care il are in 2007 Jude Law. In 1972, tandemul Michael Caine – Laurence Olivier obtinea pentru Sleuth 4 nominalizari la OSCAR, in timp ce tandemul Jude Law- Michael Caine si remake-ul lui Kenneth Branagh obtine in 2007 o nominalizare la Leul de Aur – Festivalul de Film de la Venetia.

 

TUBE TALES, regiaBob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor

Tube Tales reprezinta o imbinare a celui mai nuantat talent britanic, atat in fata, cat si in spatele camerei, reunind regizori precum Bob Hoskins si debuturile regizorale ale lui Ewan McGregor si Jude Law.

 

THE TEHUACAN PROJECT,regia Andrew Lauer

Actor nominalizat la Premiile Emmy, Andrew Lauer a realizat The Tehuacan Project, un documentar despre copiii cu deficiente auditive ce sfideaza saracia si circumstantele in Mexic. Filmul este produs de Brad Pitt si narat de catre Adrien Brody.

 

 

Unul din titluri incluse in sectiunea ECO DOCS a Festivalului de Film ANONIMUL, PLAYGROUND de Libby Spears expune industria sinistra a exploatarii sexuale a copiilor, o industria de o generalitate si actualitate nerecunoscute.  Produs de catre George Clooney si Julia Ormond, filmul ar putea fi încadrat si in sectiunea OFF Actori deveniti regizori si producatori. 

 

 

Festivalul este organizat de Fundatia Anonimul cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Televiziunii Romane, producator asociat.

 

 

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL 2009 anunta lineup-ul competitional

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, ce se va desfasura in perioada

10-16 august 2009, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, anunta titlurile in cadrul celor trei sectiuni competitionale.

Cele 7 titluri propuse de selectorul Ludmila Cvikova pentru competitia de LUNGMETRAJ sunt:

UZAK IHTIMAL/ WRONG ROSARYin regia lui Mahmut Fazil Coskun, Turcia

Tiger Award, Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2009

TULPAN in regia lui Sergei Dvortsevoy, Kazakhstan

Un Certain Regard, Cannes 2008

East of West, Festivalul International de Filmde la Karlovy Vary, 2008

CEALALTA IRINA/ THE OTHER IRINA in regia lui Andrei Gruzsniczki, Romania

Locul al 3lea, Festivalul de Film de la Bergamo, 2009

Premiul Zilelor Filmului Romanesc, Festivalul International de Film Transilvania, 2009

TREELESS MOUNTAIN in regia lui So-Yong Kim, Coreea de Sud

Premiul Netpac, Festivalul International de Film de la Pusan, 2008

Premiul Juriului Ecumenic, Forum – Berlinale 2009

UNA SEMANA SOLOS/ A WEEK ALONE in regia Celinei Murga, Argentina

Cel mai bun regizor, Festivalul International de Film de la Salonic 2008

(Celina Murga a castigat Premiul pentru cea mai buna regie la prima editie a Festivalului de film ANONIMUL, 2004 cu filmul Ana y los otros/ Ana si ceilalti)

STELLA in regia lui Sylvie Verheyde, Franta

Nominalizare Cel mai bun actor in rol secundar pentru Benjamin Biolay, Premiile César 2009

Cel mai bun scenariu, Festivalul International de Film de la Flanders, 2008

199 RECETAS PARA SER FELIZ/ 199 TIPS TO BE HAPPY in regia lui Andrés Waissbluth, Chile

Premiul Juriului, Festivalul de Film Valdivia, 2008

Festivalul International de Film de la Rotterdam, 2009

Cele sapte titluri concureaza pentru Marele Premiu al Festivalului de film ANONIMUL in valoare de 3.000 USD, premiu acordat anul acesta exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Festival.

Competitia de SCURTMETRAJ numara 42 de titluri, 24 scurtmetraje de fictiune, respectiv 18 scurtmetraje de animatie selectionate de catre criticul de film Irina Margareta Nistor si de Ludmila Cvikova.

Dintre cele 24 de scurtmetraje de fictiune incluse in competitie, 9 sunt romanesti:
 

  • Pe seama ta, regia Anamaria Lazarovici, 2008
  • Uriasul, regia Mihai Ionescu, 2008
  • Eu sunt eu, regia Monica Istrate, 2008
  • Nunta lui Oli, regia Tudor Cristian Jurgiu, 2009
  • Numele meu este…, regia Dorin Moldoveanu, 2008
  • Tarantyno, regia Mircea Nestor, 2009
  • O familie…, regia Emanuel Parvu, 2008
  • Caviar, regia Razvan Savescu, 2009
  • Fabulosul destin al lui Toma Cuzin, regia Vlad Trandafir & Paul Negoescu, 2008

    Cele 24 de scurtmetraje concureaza pentru Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, in valoare de 1.000 USD si pentru Premiul Ovidiu Bose Pastina, in valoare de 1.000 USD, acordat de Fundatia Anonimul.

    In sectiunea de animatie, 4 dintre cele 18 sunt scurtmetraje romanesti:

  • Ca-n trafic, regia Liviu Barbulescu & Madalina Sauca, 2008
  • Urban Tree, regia Vali Chincisan, 2009
  • Cantecul inocentei, regia Ion Frecea, 2008
  • Marile sperante, regia Alexei Gubenco, 2008

    Cele 18 scurtmetraje isi disputa Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie, in valoare de 1.000 USD.

    Festivalul este organizat de Fundatia Anonimul cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Televiziunii Romane, producator asociat.


Va anuntam ca acreditarile de presa pentru cea de-a 6-a editie a Festivalului de Film Anonimul sunt deschise la http://www.festival-anonimul.ro/accreditation_2009_ro in perioada 6 – 28 Iulie.
 

Mai multe informatii despre posibilitatile de transport Tulcea/ Murighiol/ Mahmudia- Sfantu Gheorghe si retur la http://www.festival-anonimul.ro/acred_transp_2009_ro