Cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film ANONIMUL
va avea loc între 11-17 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.
Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc anul acesta între 11-17 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Programul celei de-a 22-a ediții cuprinde o competiție de lungmetraj, două de scurtmetraje – românești și internaționale, dar și proiecții de film în afara competițiilor însoțite de mult așteptatele întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
„Avem anul acesta un program competițional cu totul special, un mix de cinci voci regizorale din România, Georgia, Norvegia, Turcia și, respectiv, Polonia ce trebuie urmărite” spune Ludmila Cvikova – selecționera competiției de lungmetraj. Toate cele cinci titluri vin la Sfântu Gheorghe după ce au avut premiera mondială în unele dintre cele mai importante competiții din lume: Toronto, Veneția, Locarno sau Karlovy Vary.
Filmele din competiția de lungmetraj de la cea de-a 22-a ediție sunt:
„Ink Wash” – regia Sarra Tsorakidis (România),
„Holy Electricity” – regia Tato Kotetishvili (Georgia),
„Lovable” – regia Lilja Ingolfsdottir (Norvegia),
„One Of Those Days When Hemme Dies” – regia Murat Fıratoğlu (Turcia) și
„Under the Volcano” – regia Damian Kocur (Polonia).
„Ink Wash” – debutul în lungmetraj al Sarrei Tsorakidis – ne face cunoștință cu Lena, o pictoriță ce se află într-un moment foarte vulnerabil al vieții sale. Împlinește 40 de ani și este din nou singură, după ani de zile petrecuți într-o relație care tocmai s-a sfârșit. Dezamăgită și cu inima frântă, se refugiază în lucru, în pictarea pereților unui hotel brutalist înconjurat de păduri din sud-vestul României. Izolată în mijlocul naturii, Lena este nevoită să-și descopere forța interioară și valorile morale într-o țară copleșită de corupție. Filmul produs de Mandragora a avut premiera mondială anul trecut la Toronto și a fost premiat la Vașovia (Premiul FIPRESCI) și San Francisco (Golden Gate Award) unde juriul a spus: „Scăldat în frumusețea naturii și evocând întrebări despre intimitate și singurătate, filmul rămâne cu tine mult timp după ce l-ai vizionat… Abia așteptăm să vedem mai multe de la Tsorakidis.”
În „Holy Electricity” – „o comedie neagră emoționantă și adeseori extrem de amuzantă despre presupusa alterare a valorilor familiale și găsirea speranței chiar și în cele mai sumbre circumstanțe.” (International Cinephile Society) – tânărul Gonga și vărul său Bart găsesc o valiză plină de cruci ruginite într-un depozit de fier vechi, lui Bart îi vine ideea să le transforme în crucifixe-neon și să le vândă din ușă în ușă locuitorilor naivi din Tbilisi. Cruciada lor prin suburbiile orașului devine o căutare a iubirii și prieteniei. Filmul a fost prezentat prima data la Locarno unde a fost distins cu Leopardul de aur al Competiției Cineasti del Presente.
Maria jonglează cu cei patru copii și o carieră solicitantă, în timp ce al doilea său soț, Sigmund, călătorește mai tot timpul. După o ceartă destul de urâtă Sigmund îi va cere în cele din urmă divorțul. Semnat de regizoarea de origine norvegiană, Lilja Ingolfsdottir, „Lovable” a fost arătat în premieră mondială la Karlovy Vary unde a primit Premiul special al juriului și Premiul pentru cea mai bună actriță (Helga Guren). Cei de la Variety noutau: „pe de o parte, structura poveștii este destul de obișnuită, drama unui divorț, însă originalitatea constă în modul în care filmul explorează partea psihologică și se dezvoltă într-o călătorie de autoexplorare pentru personajul principal. Focusul nu e pe ce se întâmplă, ci pe de ce și cum se întâmplă.” În România filmul este distribuit de CAY Films și va avea premiera în cinematografe la finalul acestui an.
După ce dă faliment, Eyüp părăsește Izmirul pentru a lucra într-un câmp de roșii. Nemulțumirea adunată în urma mai multor salarii neplătite îl face pe acesta să-și confrunte șeful, Hemme, pe care decide în cele din urmă să-l omoare. Fără voia sa ajunge însă să-și potolească furia. Câștigător al Premiului special al juriului în Secțiunea Orizzonti a Festivalului Internațional de film de la Veneția, „One Of Those Days When Hemme Dies”, este „un prim film puternic din punct de vedere estetic, care transformă simplitatea într-un câmp de luptă” (Cineuropa).
O familie din Ucraina își petrece ultima zi de vacanță în Tenerife în „Under the Volcano”. Peste noapte, turiștii devin însă refugiați. Arătat în festivaluri precum Toronto IFF, BFI Londra sau Varșovia IFF, „filmul jucat impecabil și regizat cu sensibilitate” (RogerEbert.com) „pune în contrast tradiția și modernitatea, reflectând schimbările care au loc în acest moment în Turcia” (Variety).
Câștigătorul Trofeului ANONIMUL va fi și anul acesta ales prin vot de publicul festivalului și va primi premiul în valoare de 3000 de euro.
Programul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL cuprinde și două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale.
Din cele peste 150 de titluri înscrise, criticul de film Ionuț Mareș a ales 14 filme ce vor fi proiectate la Sfântu Gheorghe și intră în cursa pentru premiul de 1000 de euro desemnat prin vot de public. Acestea sunt:
„Alișveriș” – regia Vasile Todinca,
„Cum am învățat să nu mă omor” – regia Norbert Boda,
„Dansează Regină” – regia Maria Mitulescu,
„Dragostea e în aer” – regia Claudiu Mitcu,
„Flori, fete și băieți” – regia Simona Borcea,
„Fracti” – regia Lavinia Petrache,
„Magicianul” – regia Bogdan Mureşanu,
„Mama!” – regia Theodor Ioniță,
„Night Terror” – regia Carmen Dumitru,
„So refreshing” – regia Irina Alexiu,
„Sunny” – regia Andreea Parfenov,
„Tot ce rămâne” – regia Andrei Redinciuc,
„Vânători în zăpadă” – regia Mihai Mincan și
„@TIKTOK_COWBOY” – regia Anastaseu Ștefan.
„Diversitatea de subiecte şi stiluri e mai mare ca oricând, semn că scurtmetrajul românesc trece printr-un moment plin de vitalitate. De la animaţii inventive şi drame realiste puternice, la comedii neaşteptate şi viziuni suprarealiste sau inspirate din limbajul vizual al reţelelor de socializare, selecţia din acest an propune publicului din Deltă un roller-coaster bogat în surprize cinefile.” a declarat Ionuț Mareș.
În competiția internațională au fost alese 12 titluri din cele peste 250 înscrise din întraga lume. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internațional la ANONIMUL 2024, în valoare de 1000 de euro, va fi ales tot de public dintre:
„Almost Certainly False” – regia Cansu Baydar (Turcia),
„Amarela” regia – André Hayato Saito (Brazilia),
„Cura sana” – regia Lucía G. Romero (Spania),
„Grandma Nai Who Played Favorites” – regia Chheangkea (Cambodgia, Franța, SUA),
„Hippopotami” – regia JJ Lin (China, Hong Kong),
„Immaculata” – regia Kim Lêa Sakkal (Germania),
„James” – regia Andrés Rodríguez (Guatemala),
„Little Rebels Cinema Club” – regia Khozy Rizal (Indonezia),
„Three Keenings” – regia Oliver Mcgoldrick (Marea Britanie),
„Trees Painted in Tar” – regia Casper Rudolf (Danemarca),
„Wassupkaylee” – regia Pepi Ginsberg (Franța, SUA) și
Scurtmetrajele „Trei” – regia Iulia Rugină, „E mai bine așa” – regia Emanuel Pârvu și „Somnul” – regia Sebastian Mihăilescu vor face parte din programul non-competitional #BackToShorts care prezintă publicului filme scurte realizate de cineaști care au deja în palmares și filme de lungmetraj.
Pe lângă premiile desemnate prin votul publicului – pentru cele mai bune scurtmetraje, Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc și internațional câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”, și acesta în valoare de 1000 de euro.
Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe: Website | Facebook | Instagram
***
Birra Moretti prezintă ediția a 22-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.
Partener principal: E.ON Energie Romania
Partener special: Domeniul Bogdan
Parteneri: Groupama, IT Bright Solutions
Cu sprijinul: Green Village, Green Dolphin Camping, Gebrüder Weiss, Enterprise, Navrom Delta, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Coca-Cola, Costa Coffee, Finlandia, Casa Alb Albastră
Văzut de: Radio Guerrilla