RETROSPECTIVA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM INDEPENDENT ANONIMUL 2015

Retrospectiva Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2015 debutează miercuri, 2 septembrie, la Cinema Elvira Popescu.
Titlurile din cadrul Competiției de Scurtmetraj ANONIMUL 12 vor fi proiectate în perioada 2- 6 septembrie la Cinema Elvira Popescu, în timp ce Competiția integrală de Lungmetraj va putea fi urmărită la Cinema Studio în zilele de sâmbătă, 5 septembrie și duminică, 6 septembrie.

Filmul recompensat cu Trofeul ANONIMUL 2015, LUMEA E A MEA, regia Nicolae Constantin Tănase va fi proiectat în prezența regizorului și a echipei duminică, 6 septembrie, la ora 20.00, la Cinema Studio.
Titlurile declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate duminică, 6 septembrie, începând cu ora 18.30, la Cinema Elvira Popescu: Cel mai bun scurtmetraj străin- LISTEN, regia Hamy Ramezan, Rungano Nyoni, Danemarca- Finlanda și Cel mai bun scurtmetraj românesc- DISPOZITIV 0068, regia Radu Bărbulescu, precum și scurtmetrajul NU EXISTĂ-N LUMEA ASTA, în regia Andreei Vălean- câștigător al Premiului Ovidiu Bose Paștină, acordat de Fundația Anonimul.

Seara Filmelor HBO este sâmbătă, 5 septembrie la Cinema Elvira Popescu, incluzând titlurile CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, regia Ilinca Călugăreanu și OMUL PASĂRE, regia Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea, ambele prezentate prin amabilitatea HBO România.
LA RANÇON DE LA GLOIRE, în regia lui Xavier Beauvois va fi prezentat în cadrul Retrospectivei duminică, 6 septembrie, la ora 20.30, la Cinema Elvira Popescu.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinematografului Elvira Popescu sau online, la prețul de 15 lei- eventbook.ro/program/elvirepopesco, în timp ce, pentru proiecțiile de la Cinema Studio, biletele sunt disponibile la casa de bilete a cinematografului, la prețul de 10 lei.

 

Retrospectiva ANONIMUL 12 va avea loc la București, la Cinema Elvira Popescu și Cinema Studio, în perioada 2- 6 septembrie.

Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

Sponsori Principali: Stella Artois, Vodafone România
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, HBO România, TNT România

Parteneri principali: Green Village, TUI TravelCenter, Eurolines
Parteneri: Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, Hotel Ibis Gara de Nord, Aniva, Christie, Film Festival, InterComFilm, Independența Film, Docentris, PepsiCo România, Rio-Bucovina, Cramele Recaș, Jagermeister, Bacardi, Lacerta Winery, Julius Meinl, Cafe Bar Bistro Légère, Shift

Mașina oficială a evenimentului: BMW

Parteneri media: EuropaFM, Unica, 24 FUN, Cinemagia, FilmReporter.ro, AaRC.ro, BRD Scena9, Urban.ro, Ralix.ro, Cinepub

 

S-AU DECERNAT PREMIILE ANONIMUL 12

Sâmbătă, 22 august, a avut loc Gala de Închidere a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în cadrul căreia publicul a hotărât câștigătorii:

 

La secțiunea de scurtmetraj s-au decernat următoarele premii:
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin filmului LISTEN, regia Hamy Ramezan și Rungano Nyoni (Danemarca- Finlanda).
Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc filmului DISPOZITIV 0068, în regia lui Radu Bărbulescu, decernat în prezența producătorului Alexandra Buzaș.

Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul, pentru filmul NU EXISTĂ-N LUMEA ASTA, regia Andreea Vălean, decernat în prezenţa regizoarei.

În cadrul secţiunii competiționale de lungmetraj, Trofeul ANONIMUL 2015 s-a acordat filmului LUMEA E A MEA în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Trofeul a fost decernat în prezența regizorului.

 

ANONIMUL 12 s-a desfășurat în perioada 17- 23 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Retrospectiva ANONIMUL 12 va avea loc la București, la Cinema Elvira Popescu și Cinema Studio, în perioada 2- 6 septembrie.

Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

Sponsori Principali: Stella Artois, Vodafone România
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, HBO România, TNT România

Parteneri principali: Green Village, TUI TravelCenter, Eurolines
Parteneri: Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, Hotel Ibis Gara de Nord, Aniva, Christie, Film Festival, InterComFilm, Independența Film, Docentris, PepsiCo Romania, Rio-Bucovina, Cramele Recaş, Jagermeister, Bacardi, Lacerta Winery, Julius Meinl, Cafe Bar Bistro Légère, Shift

Maşina oficială a evenimentului: BMW

Parteneri media: EuropaFM, Unica, 24 FUN, Cinemagia, FilmReporter.ro, AaRC.ro, BRD Scena9, Urban.ro, Ralix.ro, Cinepub

 

MR. HOLMES PREZENTAT ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA ÎN ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM INDEPENDENT ANONIMUL 2015

MR. HOLMES, în regia lui Bill Condon va fi prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, sâmbătă, 22 august.

Ian McKellen joacă rolul Domnului Holmes în filmul omonim regizat de Bill Condon, alături de apreciata actriță Laura Linney. Prezentat la Berlinale 2015, filmul propune o nouă perspectivă asupra celui mai cunoscut detectiv din lume. Atât Linney, cât și McKellen au primit câte o nominalizare la Premiile Oscar după ce au lucrat cu regizorul Bill Condon: Linney, în 2005 pentru rolul secundar din Kinsey și, respectiv, McKellen în 1999 pentru rolul din Gods and Monsters, film pentru care, de altfel, Bill Condon a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. MR. HOLMES este prezentat la Festival prin amabilitatea InterComFilm.

 

CHUCK NORRIS VS COMMUNISM, în regia Ilincăi Călugăreanu, va fi prezentat în proiecție specială la ANONIMUL, prin amabilitatea HBO România. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance și premiera europeană la Festivalul de Film din Edinburgh. În 2012, spectatorii de la ANONIMUL au putut vedea un scurt fragment din film, prezentat de către Ilinca Călugăreanu, care menționează: „ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din fața mea era Irina Nistor. A pus o întrebare și sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie”.
În România anilor 1980, mii de filme din Vest au pătruns prin Cortina de Fier, deschizând o fereastră către lumea liberă celor care îndrăzneau să se uite. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS și o traducătoare curajoasă le-au adus oamenilor magia filmului, aprinzând scânteia unei revoluţii. CHUCK NORRIS VS COMMUNISM va fi proiectat în prezența regizoarei Ilinca Călugăreanu, criticului de film Irina-Margareta Nistor, actriței Ana Maria Moldovan și a costume designer-ului Alina Morar.

Cele 6 titluri din cadrul Competiției de Lungmetraj propuse anul acesta de către curatorul de film Ludmila Cvikova sunt:
CERUL DE DEASUPRA NOASTRĂ/ THE SKY ABOVE US, regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia, 2015- prezentat în cadrul secțiunii Limelight la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2015;
PESCĂRUȘII/ THE GULLS, regia Ella Manzheeva, Rusia, 2015- prezentat în cadrul Berlinale Forum 2015;
MAX & LENNY, regia Fred Nicolas, Franța, 2014- inclus în Selecția oficială a Festivalului de Film de la Sydney 2015;
CORPUL/ BODY, regia Malgorzata Szumowska, Polonia, 2015- recompensat cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale 2015;
LUMEA E A MEA/ THE WORLD IS MINE, regia Nicolae Constantin Tănase, România, 2015- distins cu Mențiunea specială a secțiunii competiționale East of the West din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2015;
COPIII/ CHILDREN, regia Jaro Vojtek, Slovacia- Cehia, 2014- recompensat cu premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță în rol secundar- Éva Bandor, Cea mai bună imagine- Tomáš Stanek la Festivalul de Film de la Beijing, în 2015.

Cele șase filme din Competiție concurează pentru Trofeul ANONIMUL, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.


ANONIMUL 12 se va desfășura în perioada 17- 23 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

Sponsori principali: Stella Artois și Vodafone România
Sponsori: BRD Groupe Société Générale, HBO România, TNT România

Parteneri principali: Green Village, TUI TravelCenter, Eurolines
Parteneri: Asociația „Ivan Patzaichin- Mila 23”, Hotel Ibis Gara de Nord, Aniva, Christie, Film Festival, InterComFilm, Independența Film, Docentris, Pepsi, Lacerta Winery, Jagermeister, Bacardi, Cafe Bar Bistro Légère, Shift

Mașina oficială a evenimentului: BMW

Parteneri media: EuropaFM, Unica, 24 FUN, Cinemagia, FilmReporter.ro, AaRC.ro, BRD Scena9, Urban.ro, Ralix.ro, Cinepub

PREMIUL JURIULUI CANNES 2015, THE LOBSTER, ÎN REGIA LUI YORGOS LANTHIMOS, DESCHIDE FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM INDEPENDENT ANONIMUL

Cel mai recent film în regia lui Yorgos Lanthimos, The Lobster va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, luni, 17 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Regizorul grec Yorgos Lanthimos a devenit cunoscut după ce Dogtooth, filmul său din 2009, a fost recompensat cu Premiul Un Certain Regard la Cannes și nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină. Urmează filmul Alps- Alpii, selectat în Competiția de Lungmetraj ANONIMUL în 2012 după ce câștigase Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Veneția, iar despre Lanthimos se vorbea deja ca despre un regizor cu un viitor cert, cu o abordare diferită și provocatoare, cu mesaje puternice și de impact.

 

În 2015, Lanthimos își prezintă în premieră The Lobster- primul său film în limba engleză- în Competiția Oficială de la Cannes, alături de nume ca Paolo Sorrentino, Gus van Sant, Nanni Moretti sau Jacques Audiard. Juriul condus de frații Joel și Ethan Coen îi acordă filmului grecesc care a stârnit la fel de multă controversă ca filmele sale anterioare Premiul Juriului.

În The Lobster, într-un viitor apropiat, în Oraș, oamenii singuri sunt arestați și duși la Hotel. Ei sunt obligați să-și găsească o pereche în 45 de zile, altfel vor fi transformați într-un animal pe care ei și l-au ales și vor fi trimiși în Pădure. David evadează de la Hotel în Pădure și se îndrăgostește, deși acest lucru este interzis.

„Ideea pentru acest film a pornit de la discuții despre felul în care oamenii simt că ar trebui să fie implicați într-o relație, cum sunt văzuți cei care nu reușesc să facă acest lucru, cum ești considerat inferior dacă nu poți fi cu cineva, eforturile pe care aceștia le fac pentru a fi cu cineva, temerile și toate acele lucruri care ne urmăresc în momentul în care încercăm să fim cu cineva”, explica Lanthimos.

Colin Farrell și Rachel Weisz joacă alături de John C. Reilly, Lea Seydoux și Angeliki Papoulia și o serie de actori neprofesioniști. Cei doi au acceptat rolurile imediat după ce au citit scenariul. Weisz, care și-a dorit să lucreze cu Lanthimos după ce a văzut Dogtooth, a explicat: „La The Lobster, m-au atras originalitatea, prospețimea, provocările din el, pericolul, umorul și povestea de dragoste”. Farrell este sigur că „filmul va provoca reacții. Atât știu. Nu cred că poți pleca de la acest film indiferent”.

The Lobster este prezentat în premieră în România în deschiderea ANONIMUL 12 prin amabilitatea InterComFilm.

Selectorul Ludmila Cvikova va propune anul acesta 6 titluri pentru Competiția de Lungmetraj, printre care filmul românesc LUMEA E A MEA, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la Festivalul Internațional de Film Transilvania, filmul a fost distins cu Mențiunea specială a secțiunii East of the West la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary. O producție Libra Film și deFilm, filmul îi are în distribuție pe Ana Maria Guran, Iulia Ciochină, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu.

Peste 400 de scurtmetraje din 30 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Ficțiune și Animație ANONIMUL 12, selecția acestora aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor.
Scurtmetrajele selectate concurează pentru Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, respectiv Cel mai bun scurtmetraj românesc, acordate prin votul publicului.
Fundația Anonimul va acorda și anul acesta Premiul Ovidiu Bose Paștină.


ANONIMUL 12 se va desfășura în perioada 17- 23 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.
Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

LOCUL DE DESFASURARE

Cea de-a XII–a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se desfasoara la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, in Complexul Green Village si Dolphin Camping.

TROFEUL ANONIMVL

Toate premiile din competitia de lung si
scurtmetraj vor fi acordate in baza votului
exprimat de public.