ANONIMUL 2010

Editia 2010 a Festivalului de Film ANONIMUL a debutat cu proiectia in premiera in Romania a filmului lui Abbas Kiarostami, “Copie conforme/ Certified Copy/ Duplicatul”. Inclus in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes din 2010, filmul a fost recompensat cu premiul pentru Cea mai buna actrita- Juliette Binoche.

Publicul prezent la Sfantu Gheorghe a votat castigatorii competitiei de lungmetraj si de scurtmetraj. “Zero”, in regia lui Pawel Borowski (Polonia) a obtinut cel mai mare numar de voturi pentru competitia de lungmetraj, castigand astfel Trofeul ANONIMUL 2010. La sectiunea scurtmetraj, premiile au fost obtinute de “I’ll Be Zorro Someday”, in regia lui Joel Olivier (Franta) pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune si respectiv “Amazonia” in regia lui Sam Chen (SUA) pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie.

Festivalul a continuat sectiunea off intitulata Actori in spatele camerei cu filme de fictiune sau scurtmetraje semnate de Anthony Hopkins, Adrian Grenier si Natalie Portman.

Sectiunea Eco Docs 2010 a prezentat titluri precum “Climate Of Change”, regia Brian Hill (Marea Britanie) si “The Hybrid Union”, regia Serguei Kouchnerov (SUA).

In continuarea proiectului “Songs for Andy Warhol’s Screen Tests”, Lucian Ban a revenit in 2010 la Anonimul cu Tarkovsky Redux – like spirit without a shadow”. Proiectul l-a avut ca invitat pe Mat Maneri, violist american nominalizat la Premiul Grammy pentru Cel mai bun album de muzica alternativa in 2006, alaturi de Lucian Ban si aceiasi Silent Strike si Dan Basu.