Cea de-a 14-a ediție ANONIMUL s-a desfășurat în perioada 7- 13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Festivalul s-a deschis cu proiecția în premieră în România a filmului APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL, după ce regizorului mexican Michel Franco i-a fost înmânat Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Selectorul Ludmila Cvikova a propus 6 titluri pentru Competiția de Lungmetraj:

QUALITY TIME, regia Daan Bakker, Olanda, 2017- Festivalul Internațional de Film de la Shanghai, 2017; THE BURGLAR, regia Hagar Ben-Asher, Israel, 2017- Competiția Oficială, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2017; MARIŢA, regia Cristi Iftime, România, 2017- Marele Premiu al Juriului FEDEORA pentru Cel mai bun film din Competiția East of the West, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2017; LOS NADIE/ THE NOBODIES, regia Juan Sebastián Mesa, Columbia, 2016- Premiul Publicului pentru Cel mai bun lungmetraj- Venice International Film Critics’ Week, 2016; BURNING BIRDS, regia Sanjeewa Pushpakumara, Franța- Sri Lanka, 2016- Competiția New Currents, Festivalul Internațional de Film de la Busan, 2016; SEXY DURGA, regia Sanal Kumar Sasidharan, India, 2017- Hivos Tiger Award, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2017.

Competiția de Scurtmetraj a propus publicului 14 scurtmetraje românești și respectiv 14 scurtmetraje internaționale selectate de criticul de film Ionuț Mareș, care și-a început mandatul de selector la această ediție. La secțiunea de scurtmetraj s-au decernat următoarele premii: Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin filmului STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER, regia Sebastien Petretti (Belgia); Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc filmului SCRIS/NESCRIS, regia Adrian Silișteanu. Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul, a fost acordat filmului IL SILENZIO/ THE SILENCE, regia Farnoosh Samadi și Ali Asgari (Italia).

În cadrul secțiunii de lungmetraj, Trofeul ANONIMUL 2017 s-a acordat filmului MARIȚA, în regia lui Cristi Iftime.

Cea de-a 13-a ediție ANONIMUL s-a desfășurat în perioada 8- 14 august 2016, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Festivalul s-a deschis cu proiecția în premieră în România a filmului THE HANDMAIDEN în regia lui Park Chan-wook, după ce regizorului coreean i-a fost înmânat Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei mondiale în cadrul Galei de Deschidere.

Pentru Competiția de Lungmetraj, selectorul Ludmila Cvikova a propus 6 titluri: HEDI, regia Mohamed Ben Attia, Tunisia- Belgia- Franța, 2016- Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor- Majd Mastoura, Premiul pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2016; RADIO DREAMS, regia Babak Jalali, SUA, 2016- Hivos Tiger Award, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2016; 5 OCTOBER, regia Martin Kollár, Slovacia- Cehia, 2016- Bright Future, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2016; THE LAND OF THE ENLIGHTENED, regia Pieter-Jan De Pue, Belgia- Irlanda, 2016- Premiul special al Juriului pentru Cea mai bună imagine la Festivalul de Film Sundance, 2016; DEMON, în regia regretatului regizor Marcin Wrona, Polonia- Israel, 2015- Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2015; MIRACOLUL DIN TEKIR, regia Ruxandra Zenide, Elveția- România, 2015, Premiul Emerging Swiss Talent, Festivalul de Film din Zürich, 2015.

Peste 350 de scurtmetraje din 33 de țări au fost înscrise pentru Competiția de scurtmetraj ficțiune și animație ANONIMUL 13, selecția acestora aparținând criticului de film Irina-Margareta Nistor.

La secţiunea de scurtmetraj s-au decernat următoarele premii: Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin filmului EDEN HOSTEL, regia Gonzaga Manso (Spania), decernat în prezenţa regizorului. Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc filmului O NOAPTE IN TOKORIKI, regia Roxana Stroe, peliculă care a fost premiată şi la Festivalul de Film de la Berlin, la secţiunea Generation 14plus. Premiul Ovidiu Bose Paştină, oferit de Fundaţia Anonimul, pentru filmul TEN METER TOWER, regia Axel Danielson şi Maximilien van Aertryck (Suedia).
În cadrul secţiunii de lungmetraj, Trofeul Anonimul 2016 s-a acordat filmului THE LAND OF THE ENLIGHTENED, în regia lui Pieter-Jan De Pue (Belgia).

Cea de-a 12-a ediție ANONIMUL s-a desfășurat în perioada 17-23 august 2015, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Festivalul s-a deschis cu proiecția în premieră în România a filmului THE LOBSTER, regizat de Yorgos Lanthimos.

Pentru Competiția de Lungmetraj, selectorul Ludmila Cvikova a propus 6 titluri: filmul românesc LUMEA E A MEA, în regia lui Nicolae Constantin Tănase – câștigător al Trofeului ANONIMUL 12, Children, regia Jaro Vojtek (Slovacia- Cehia), The Sky Above Us, regia Marinus Groothof (Olanda- Belgia- Serbia- Grecia), The Gulls, regia Ella Manzheeva (Rusia), Max & Lenny, regia Fred Nicolas, (Franța), Body, regia Malgorzata Szumowska (Polonia).

Pentru Competiția de Scurtmetraj, selectorul Irina-Margareta Nistor a ales 41 de filme dintre cele peste 400 înscrise, premiate astfel:

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin filmului LISTEN, regia Hamy Ramezan și Rungano Nyoni (Danemarca- Finlanda); Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc filmului DISPOZITIV 0068, în regia lui Radu Bărbulescu, iar Premiul Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația Anonimul, pentru filmul NU EXISTĂ-N LUMEA ASTA, regia Andreea Vălean.

Cea de-a 11–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a avut loc, în mod excepţional, în București. Evenimentul s-a desfășurat între 12 și 17 august 2014, la Cinema Studio şi la Arena Verde Stop unde a creat o oază de liniște, filme şi concerte, aducând Delta şi atmosfera de Festival în mijlocul orașului.

Competiția de Lungmetraj a inclus 5 titluri internaționale: Casa Grande, regia Fellipe Barbosa (Brazilia), The Monk, regia The Maw Naing (Burma-Cehia) – care a primit Premiul Special ANONIMUL, September, regia Penny Panayatopoulou (Grecia-Germania), The Tribe, regia Myroslav Slaboshpitskiy (Ucraina) și REMOTE CONTROL, regia Byamba Sakhya, (Mongolia-Germania) – câștigătorul Trofeului ANONIMUL 2014.

La categoria scurtmetraj, Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune s-a acordat filmului EXCURSIE, în regia lui Adrian Sitaru, WEDDING CAKE a fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, iar filmul OMUL, regizat de Brigitte Drodtloff a primit premiul Ovidiu Bose Paştină.

În 2013, am sărbătorit zece ani de ANONIMUL, cu o ediţie specială, de 10 zile.
Cea de-a 10-a ediţie aniversară a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL s-a desfăşurat în perioada 9-18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Invitatul special al ediţiei aniversare a fost regizorul Istvan Szabo, care a acceptat în cadrul Galei de Deschidere, Trofeul Aniversar ANONIMUL 10. Un alt moment cheie al ediţiei aniversare, a fost prezentarea unui proiect cinematografic inedit: Omnibusul ANONIMUL 10, cu scurtmetraje realizate de actori deveniţi regizori, în concordanţă cu programele non-competiţionale importante ale Festivalului: Actori deveniţi regizori şi OFF Românesc. Primele trei filme- Kazimir, regia Dorian Boguţă, Un duet, regia Andi Vasluianu şi Retur, în regia lui Emanuel Pârvu – au fost proiectate la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului.

Marele Maestru/ The Grandmaster, în regia lui Wong Kar-wai a deschis cea de-a 10-a ediţie ANONIMUL, vineri, 9 august.
Gala de Închidere ANONIMUL a avut loc sâmbătă, 17 august, câştigătorii fiind desemnaţi de public, prin vot.
La secţiunea de scurtmetraj s-au decernat următoarele premii:
Cel mai bun scurtmetraj animaţie, filmului TARAZOO/ SCALE, în regia lui Ramin Rahbar.
Cel mai bun scurtmetraj ficţiune, filmului TUNS, RAS ŞI FREZAT, în regia lui Bogdan Mureşanu, decernat în prezenţa regizorului.
Premiul Ovidiu Bose Paştină, oferit de Fundaţia Anonimul, a fost acordat scurtmetrajului VACA FINLANDEZĂ, în regia lui Gheorghe Preda, decernat în prezenţa regizorului.

A fost acordat de asemenea, un Premiu Special regizorului Daniel Sandu, pentru filmul VOCEA A DOUA.

Trofeul ANONIMUL 2013, pentru Cel mai bun lungmetraj s-a acordat peliculei MAIORUL/ THE MAJOR, în regia lui Yuri Bykov, decernat în prezenţa regizorului.

Editia 2012 a Festivalului de Film ANONIMUL a debutat cu proiectia in premiera in Romania a celui mai recent film in regia lui István Szabó, The Door.

Publicul prezent si anul acesta la Sfantu Gheorghe a votat castigatorii Competitiei de lungmetraj si de scurtmetraj:
Toata lumea din familia noastra, in regia lui Radu Jude a obtinut cel mai mare numar de voturi pentru Competitia de Lungmetraj, castigand astfel Trofeul ANONIMUL 2012.
La sectiunea de scurtmetraj, premiile au fost obtinute de Pui, cartofi prajiti si o cola/ Chicken, Fries and a Coke, in regia lui Emanuel Parvu, pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune si respectiv Tipatul/ The Scream, in regia lui Sebastian Cosor, pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie.
Premiul Ovidiu Bose Pastina, oferit de Fundatia Anonimul, a revenit filmului Fulgenzio, in regia lui Aldo Iuliano (Italia), in timp ce bloggerii acreditati la Anonimul i-au acordat in plus un Premiu Special Florinei Dumitrache, pentru filmul Reuniune de familie/ Family Reunion.

Festivalul ANONIMUL a prezentat de asemenea, in cadrul sectiunii OFF Romanesc, titluri precum Despre Oameni si Melci, regia Tudor Giurgiu, Si caii sunt verzi pe pereti, regia Dan Chisu, 3 zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu), regia Radu Gabrea, Crulic- Drumul spre dincolo, regia Anca Damian, Pacatoasa Teodora, regia Anca Hirte, doua extrase din titlurile YouTube Bazaar de Dan Chisu si Chuck Norris vs Communism de Ilinca Calugareanu, precum si o serie ampla de scurt si mediumetraje romanesti. Evenimentele colaterale proiectiilor au inclus sesiuni de intrebari si raspunsuri, dezbateri si concerte.

Sectiunea ECO DOCS 2012 a prezentat The Tsunami and the Cherry Blossom, regia Lucy Walker, precum si doua titluri din seria Focus Forward: Short Films, Big Ideas, inițiată de către GE și Cinelan: The Landfill, regia Jessica Edwards si Gary Hustwit si respectiv Meet Mr. Toilet, regia Jessica Yu.

EDITIA 2011 a Festivalului de Film ANONIMUL a debutat cu proiectia in premiera in Romania a celui mai recent film in regia lui Terrence Malick, The Tree of Life, recompensat cu Palme d’Or la Cannes 2011.

Invitatul special al editiei a fost regizorul turc Nuri Bilge Ceylan. O prezenta constanta a Competitiei Oficiale a Festivalului de la Cannes, Nuri Bilge Ceylan si-a prezentat cel recent film, Once Upon a Time in Anatolia/ A fost odata in Anatolia, castigator al Marelui Premiu la Cannes 2011, precum si titlurile Three Monkeys/ Cele trei maimute si respectiv Uzak/ Distant/ Departe. Regizorul a sustinut de asemenea o ampla sesiune de intrebari si raspunsuri in Complexul Cinema.

Publicul prezent la Sfantu Gheorghe a votat castigatorii Competitiei de lungmetraj si de scurtmetraj. Casa/ The House, in regia Zuzanei Liova (Slovacia) a obtinut cel mai mare numar de voturi pentru Competitia de lungmetraj, castigand astfel Trofeul ANONIMUL 2011.

La sectiunea scurtmetraj, premiile au fost obtinute de Winter Frog, in regia lui Slony Sow (Franta) pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune si respectiv Growing in regia Roxanei Bentu (Romania) pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie. Premiul Ovidiu Bose Pastina, acordat de Fundatia Anonimul, a revenit filmului Kill Your Bill, regia Irina Vasilyeva (Rusia), in timp ce bloggerii acreditati la Festivalul ANONIMUL i-au acordat un Premiul Special regizorului Andrei Dobrescu.

Festivalul a continuat sectiunea intitulata Actori in spatele camerei cu filme de fictiune si scurtmetraje semnate de Isabella Rossellini, Casey Affleck si Feo Aladag.

Sectiunea Eco Docs 2011 a prezentat titlurile Waste Land, regia Lucy Walker si The Dark Side of the Digital Age, regia Nizam Yusuff.

Un proiect special prezentat in cadrul acestei editii a Festivalului Anonimul a fost ND TANGO, un live performance cu Marcelo Nisinman (bandoneon & composition), Adrian Fioramonti (electric guitar), Winfried Holzenkamp (electric bass), Andu Dumitrescu (visual transcript). O nouă formă de colaborare între Marcelo Nisinman şi Andu Dumitrescu, ND Tango a prezentat, prin imagini şi muzică, o nouă viziune asupra tango-ului.

Editia 2010 a Festivalului de Film ANONIMUL a debutat cu proiectia in premiera in Romania a filmului lui Abbas Kiarostami, “Copie conforme/ Certified Copy/ Duplicatul”. Inclus in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes din 2010, filmul a fost recompensat cu premiul pentru Cea mai buna actrita- Juliette Binoche.

Publicul prezent la Sfantu Gheorghe a votat castigatorii competitiei de lungmetraj si de scurtmetraj. “Zero”, in regia lui Pawel Borowski (Polonia) a obtinut cel mai mare numar de voturi pentru competitia de lungmetraj, castigand astfel Trofeul ANONIMUL 2010. La sectiunea scurtmetraj, premiile au fost obtinute de “I’ll Be Zorro Someday”, in regia lui Joel Olivier (Franta) pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune si respectiv “Amazonia” in regia lui Sam Chen (SUA) pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie.

Festivalul a continuat sectiunea off intitulata Actori in spatele camerei cu filme de fictiune sau scurtmetraje semnate de Anthony Hopkins, Adrian Grenier si Natalie Portman.

Sectiunea Eco Docs 2010 a prezentat titluri precum “Climate Of Change”, regia Brian Hill (Marea Britanie) si “The Hybrid Union”, regia Serguei Kouchnerov (SUA).

In continuarea proiectului “Songs for Andy Warhol’s Screen Tests”, Lucian Ban a revenit in 2010 la Anonimul cu Tarkovsky Redux – like spirit without a shadow”. Proiectul l-a avut ca invitat pe Mat Maneri, violist american nominalizat la Premiul Grammy pentru Cel mai bun album de muzica alternativa in 2006, alaturi de Lucian Ban si aceiasi Silent Strike si Dan Basu.

Editia 2009 a Festivalului de Film ANONIMUL a debutat cu proiectia in avanpremiera in Romania a filmului lui Pedro Almodovar “Abrazos Rotos”/ “Imbratisari frante”, film aflat in Competitia Oficiala la Festivalul de film de la Cannes 2009.

Publicul prezent la Sfantu Gheorghe a votat castigatorii competitiei de lungmetraj si de scurtmetraj. “Cealalta Irina” in regia lui Andrei Gruzsniczki a obtinut cel mai mare numar de voturipentru competitia de lungmetraj, castigand astfel Trofeul ANONIMUL 2009. La sectiunea scurtmetraj, premiile au fost obtinute de “Nunta lui Oli” in regia lui Tudor Jurgiu pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune si respectiv de “Post” in regia lui Matthias Bruhn si Christian Asmussen, Germania pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie.

Festivalul a continuat sectiunea off intitulata Actori in spatele camerei cu filme de fictiune sau scurtmetraje semnate de Helen Hunt, Kenneth Branagh, Sarah Polley, Jude Law, Bob Hoskins sau Ewan McGregor.

Sectiunea Eco-docs 2009 a reunit o serie de documentare pe problemele globale cu care se confrunta astazi omenirea: foametea – “Garapa” de Jose Padilha, exploatarea sexuala a copiilor – “Playground” de Libby Spears, dreptul egal la educatie – “The Tehuacan Project” de Andrew Lauer, precum si filmul colectiv “8” ce reuneste documenatre scurte semnate de Gus Van Sant, Wim Wenders, Gael García Bernal, Gaspar Noe, Jane Campion, Jan Kounen, Mira Nair, Abderrahmane Sissako.

Un proiect special in cadrul Festivalului l-a constituit concertul sustinut de Lucian Ban, Sorin Romanescu, Silent Strike impreuna cu artistul vizual Dan Basu, avand ca background si inspiratie screen testele celebrului artist american Andy Warhol. “Songs for Andy Warhol’s Screen Tests” – propunerea muzicianului stabilit la New York Lucian Ban s-a dovedit un succes in fata publicului imbinand muzica si proiectiile video.

In 2008, Trofeul ANONIMUL a plecat in Mexic fiind acordat filmului Silent Light in regia lui Carlos Reygadas. Juriul a fost prezidat de regizorul polonez Krzysztoff Zanussi si a avut in componenta pe actrita Laura Vasiliu, scenaristul Lucian Georgescu, producatorul german Joachim von Vietinghoff si criticul bulgar Bojidar Manov. Premiul publicului a fost castigat de pelicula germana The Wave in regia lui Dennis Gansel.

In 2007, Trofeul ANONIMUL a fost acordat filmului California Dreamin’ (Nesfarsit) in regia regretatului Cristian Nemescu. Juriul a fost prezidat de Marina Grasic, producatorul executiv al filmului CRASH – premiul OSCAR 2006 pentru cel mai bun film. California Dreamin’ a castigat si Premiul publicului.

Renumitul regizor britanic Ken Loach a fost, alaturi de Cristian Mungiu, invitatul de onoare al editiei 2007. Ambii detinatori ai unui Palme d’Or in 2006 (Loach) si 2007 (Mungiu) au sustinut o sesiune de Q&A dupa proiectii in Satul Cinema.

In 2006, Trofeul ANONIMUL a plecat la fratii Swel si Imad Noury pentru filmul Heaven’s doors (Maroc).

In anul 2006, Fundatia Anonimul a organizat un Concurs National de Scenarii de Film cu doua sectiuni: scurtmetraj si lungmetraj.

In anul 2005, Peter Greenaway a onorat cu prezenta sa Festivalul ANONIMUL. Trilogia Tulse Luper Suitcases / Valizele lui Tulse Luper a fost prezentata in Deschiderea Festivalului, iar celebrul regizor a sustinut o prelegere avand ca tema situatia prezenta a cinematografiei mondiale si a raspuns la intrebarile adresate de publicul si specialistii prezenti la Sfantu Gheorghe. Juriul de lungmetraj, prezidat de actrita Maia Morgenstern a acordat Trofeul Festivalului filmului iranian Turtles Can Fly / Testoasele pot zbura de Bahman Ghobadi. Cel mai bun documentar a fost considerat Melting Siberia / Siberia se topeste de Ido Haar (Israel) iar cel mai bun scurtmetraj Summer Clouds / Nori de vara de Axel Danielson (Suedia).

In anul 2004, oaspetele de onoare al festivalului si Presedintele juriului de lungmetraj a fost Moritz de Hadeln, fostul director al Festivalurilor de Film de la Berlin si Venetia. Sub conducerea sa, Juriul a acordat Trofeul Festivalului filmului Buongiorno, notte / Buna dimineata, noapte de Marco Bellochio (Italia). Cel mai bun documentar a fost declarat The Story of the Weeping Camel / Povestea camilei care plange de Davaa Byamasuren si Luigi Falorni (Germania) iar cel mai bun scurtmetraj At That Point… Rebeca / In acel moment…  Rebeca de Luciana Gortostiza (Mexic).